Natakar
Gostilne, restavracije, hoteli, okrepčevalnice, bari, bistroji, kavarne, picerije, slaščičarne, nočni lokali... Ne glede na to, kam se odpravite, da bi kaj pojedli ali popili, vas vedno postreže natakar ali natakarica. Je ključna oseba, ki s svojim odnosom, srčnostjo in profesionalnostjo vpliva na vaše počutje in doživetje v lokalu, ki ga obiščete. Pa tudi na to, da se v lokal radi vračate.
Lastniki lokalov se tega še kako dobro zavedajo, zato so dobri natakarji in natakarice izjemno iskani in vse bolje plačani. Vendar pa so tudi pri tem poklicu, kakor velja tudi na splošno, najuspešnejši tisti, ki v njem resnično uživajo.
Dober natakar je urejen in s ponosom predstavlja lokal, v katerem dela. Imeti mora smisel za čistočo in red, biti organiziran in sistematičen pri delu. Odlikuje ga prijaznost in vljuden odnos do prav vsakega gosta ter profesionalna postrežba.
Če sta ti vzdušje v lokalih in delo z ljudmi v veselje, ni nikoli prepozno, da se odločiš za ta poklic. Službe so!
Spremljaj Uroša v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu natakarja.
Za opravljanje poklica natakar je potrebna srednja poklicna izobrazba gostinske smeri. Srednje poklicne šole, ki izvajajo program gostinstvo, najdeš povsod po Sloveniji.
Natakar pa lahko postaneš tudi, če si se izšolal za kaj drugega, vendar te veseli delo v gostinstvu. Certifikat za opravljanje poklica pomočnik / pomočnica natakarja lahko pridobiš tudi v okviru NPK.
Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu
Za osnovnošolce
Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu
Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.
Za dijake in študente
Višje in visoke šole ter univerze
Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.
Za odrasle
NPK in dodatna izobraževanja
Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.
Postani podjetnik!
Želiš odpreti lasten gostinski lokal? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno podjetniško pot.
Poslovna ideja
Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo na področju gostinstva, da izveš, katerim zahtevam je potrebno zadostiti.
Financiranje
Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.
Poslovni prostor
Lokacija in oprema gostinskega lokala sta za dobro počutje gostov zelo pomembna. Poleg tega mora poslovni prostor ustrezati minimalnim tehničnim pogojem za gostinstvo, higienskim in varnostnim standardom.
Licence in dovoljenja
Za obratovanje tvojega lokala potrebuješ dovoljenje za obratovanje gostinskega lokala, zdravstvene in higienske certifikate ter posebne dovolilnice.
Ustanovitev podjetja
Izberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje na eni izmed SPOT točk ali na AJPESu. Pridobiti moraš identifikacijsko številko za DDV in odpreti poslovni račun na eni izmed bank.
Zaposlitev
Poišči ustrezen kader, v kolikor ga potrebuješ. Upoštevaj delovno zakonodajo.
Blagovna znamka
Zasnuj prepoznavno blagovno znamko, ki se bo izstopala med konkurenco. Prični s trženjem na različnih komunikacijskih platformah.
Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?
Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.
Drugi poklici v turizmu
Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.