Skoči na vsebino Kazalo strani

Predelava mleka

Datum:
10. 11. 2025 ob 16:00
Kraj:
Naklo, Biotehniški center Naklo
Regija:  Alpska Slovenija
Tip:
Delavnice, Izobraževanja za starejše, Izobraževanja
Več informacij o: Predelava mleka(novo okno)

Predelava mleka

Usposabljanje je primerno za vse, ki se želite spoznati z osnovami predelave mleka in izdelovati enostavnejše izdelke v manjših količinah, tudi v domači kuhinji. Usposabljanje je prav tako primerno za vse, ki želite pridobiti nacionalno poklicno kvalifikacijo NPK. Vsebine usposabljanja so povzete po katalogu strokovnih znanj in spretnosti za pridobitev NPK Predelovalec/predelovalka mleka na tradicionalen način. 

Vsebine usposabljanja je sestavljena iz 3 sklopov

  • Fermentirano mleko: Izvedeli boste splošne informacije o fermentiranem mleku, se seznanili s pomenom mlečnokislinskih bakterij, spoznali vrste fermentiranega mleka in mlečnokislinske bakterije ter izdelali jogurt, kislo mleko in kefir. Spoznali boste tudi napake fermentiranega mleka in kako jih odpraviti.
  • Siri: Izvedeli boste splošne informacije o sirih in njihovi razvrstitvi ter značilne lastnosti in napake sirov. Izdelali boste sveži sir – skuto, namaze iz skute, poltrdi sir in mehki sir. Spoznali boste napake izdelkov in kako se jim izogniti.
  • Izdelki iz smetane: Izvedeli boste splošne informacije o smetani ter izdelali kislo smetano, surovo maslo in namaze iz surovega masla, pinjenec, topljeno maslo, mascarpone in domači sladoled. Spoznali boste napake izdelkov in kako se jim izogniti. 

V okviru usposabljanja boste spoznali tudi osnove o higieni pri predelavi mleka, spoznali tehnološke postopke in se seznanili s pravilnim embaliranjem, označevanjem in shranjevanjem izdelkov. 

Trajanje usposabljanja: 3 dni ali 15 pedagoških ur

Cena usposabljanja: 175,00 EUR z DDV 

Ta vsebina ni na voljo v ruskem jeziku.

Prosimo, obiščite domačo stran ali izberite drug jezik.