USTVARJAM
DOM

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Sobarica

Sobarice in sobarji so zaslužni za to, da so hotelske sobe perfektno urejene in se gostje v njih počutijo udobno in sproščeno. Kot doma!

Pospravljajo in pripravljajo vse potrebno za dobro počutje gostov. Postiljajo, odnašajo smeti, uredijo kopalnico, brišejo prah in čistijo tla. Poskrbijo za čistočo v drugih hotelskih prostorih, na hodnikih, v hotelski veži in recepciji. 

Dela, podobno kot pri čiščenju lastnega doma, nikoli ne zmanjka. Le da je tega potrebno opraviti v okviru delovnega časa. Zato pridejo pri delu zelo prav dobre organizacijske lastnosti, ki koristijo pri pripravi rutinskega načrta dela in vodenju evidenc o opravljenih aktivnostih.

Sobarji in sobarice so tako ves čas v delovnem pogonu in opravijo dnevni trening kar med delovnim časom. Kondicija in fit počutje zagotovljeno!

Monika Kašelj, sobarica

Monika je zaposlena v hotelu Balnea v Dolenjskih Toplicah. Poklic sobarice opravlja že več kot trinajst let. Te zanima kako izgleda njen delovni dan? Podrobnosti izveš spodaj.

Kako bi opisala svoj povprečen delovni dan?

Delo v turizmu je zanimivo in razgibano že samo po sebi. Enako velja za moj poklic. Čeprav se delovne naloge bolj ali manj ponavljajo, so moji delovni dnevi zelo razgibani. Največkrat prehitro minejo, prav nikoli pa mi ni dolgčas. 

Je pa moje delo tudi fizično naporno, zahteva kar nekaj energije in delovnega elana, to moram priznati. 

Kaj je največji izziv in kaj največje zadovoljstvo pri poklicu, ki ga opravljaš?

Zelo pomembno je, da se s sodelavkami in sodelavci dobro razumemo. Brez tega bi bili moji dnevi v službi veliko manj sproščeni in ne bi hodila v službo s takim veseljem. 

Tako izziv kot zadovoljstvo je spoznavanje vedno novih gostov. Teh se je v vseh teh letih nabralo res veliko.

Kakšne lastnosti pridejo prav pri tem poklicu?

Tistim, ki imajo razvite delovne navade in so navajeni poiskati in opraviti delo, v tej službi ne bo težko. Dela je vedno dovolj in te počaka, če ni opravljeno. Potrebna je tudi dobra fizična kondicija. Če je nimaš, jo slej ko prej pridobiš med delom.

Meni osebno pogosto pride prav, da imam dobre komunikacijske lastnosti, se znam pogovarjati in da sem prijazna. Gostje znajo prijaznost zelo ceniti in jo tudi vračati. 

Ali obstaja skrivnost perfektno pospravljene postelje? Zaupaj nam jo.

Ha, ha. Do perfekcije vodi nešteto poti, za prav vsako od njih pa je potrebno kar nekaj vaje in vztrajnosti. Na koncu je pomembno le, da je postelja pripravljena tako, da se bo gost v našem hotelu počutil vsaj tako dobro kot doma.

Spremljaj Moniko v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu sobarice.

Prikaz medijske vsebine iz zunanjih virov zahteva vašo privolitev za skupino funkcionalnih piškotkov.

Praktične izkušnje so pri tem delu ključne. Sicer pa je za opravljanje poklica potrebno opraviti nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK). Opravlja jo lahko vsakdo z opravljeno osnovnošolsko izobrazbo.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Si želiš postati lastnik turistične nastanitve, ki bo povsem po tvojem okusu? Sanjaš o butičnem hotelu ali eko kampu? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo. 

Financiranje

Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.

Poslovni prostor

Turistična nastanitev z gostinsko dejavnostjo mora ustrezati minimalnim tehničnim pogojem za gostinstvo, higienskim in varnostnim standardom. 

Licence in dovoljenja

Če turistična nastanitev opravlja gostinsko dejavnost, je potrebna registracija živilskega obrata pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ne pozabi na zdravstvene in higienske certifikate ter posebne dovolilnice. Opraviti je potrebno kategorizacijo nastanitvenega obrata, nastanitev vpisati v Register nastanitvenih obratov pri AJPES-u in se registrirati v E-Turizem.

Ustanovitev podjetja

Izberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje. Gostišča, hoteli, moteli, penzioni in prenočišča spadajo pod dejavnost I55.100 Dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov. V kolikor bi nastanitev oddajal v omejenem obdobju, je na voljo pravna oblika sobodajalstva.

Zaposlitev

V kolikor potrebuješ dodatno pomoč, poišči ustrezno usposobljene sodelavce. Upoštevaj delovno zakonodajo.

Blagovna znamka

Zasnuj prepoznavno blagovno znamko. Razmisli o pridobitvi katerega od okoljskih ali trajnostnih certifikatov, ki bi izpostavili tvoje prednosti. Prični s trženjem na različnih komunikacijskih platformah. 

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.