USTVARJAM DOŽIVETJA
USTVARJAM NEPOZABNE DOGODIVŠČINE

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Turistični agent

Turistični agenti in turistične agentke so strokovnjaki za prodajo turističnih produktov v turističnih agencijah. Imajo poglobljeno znanje o destinacijah, tamkajšnji ponudbi, lokalnih običajih in drugih pomembnih dejstvih. Turistični agent svetuje in pomaga strankam pri izbiri potovanj ter uredi vse podrobnosti glede rezervacije, vključno z letalskimi kartami, hoteli in prevozi. A tu se njegovo delo ne konča. Strankam je na voljo tudi, ko te uživajo na svojem potovanju ali na dopustu. V primeru, da pride do zapletov ali nepredvidenih situacij, pomaga strankam, da se le ti čim hitreje rešijo.

Pogosto se za ta poklic odločijo posamezniki, ki tudi sami radi potujejo in raziskujejo svet. Poklic turističnega agenta jim to omogoča, saj so službena potovanja na pomembne prodajne turistične destinacije pogosta praksa. Zanimivo, kajne?

Turističnim agentom pridejo pri delu prav dobre komunikacijske veščine in organizacijske spretnosti. Prav pride tudi znanje tujih jezikov ter iznajdljivost. Gre namreč za poklic, kjer dan ni enak dnevu.

Te zanima več? Številne zanimive podrobnosti o svojem poklicu nam je zaupala simpatična turistična agentka Živa Tomažin. Spoznaj jo.

Živa Tomažin, turistična agentka

Kako bi opisala svoj običajni delovni dan?

Prav vsak dan agenta v turistični agenciji je drugačen in razburljiv, saj nikoli ne veš, kaj te ta dan čaka. Dnevna dinamika je odvisna od povpraševanj, ki jih dobimo, pogosto pa potniki potrebujejo tudi našo pomoč, morda stavka letalski prevoznik ali kdo zamudil letalo, ne najde hotela ali kaj drugega.

Logistika in fleksibilnost sta pri našem delu ključna, predvsem pa je pomembna natančnost ter odlična organizacija, tako pred kakor tudi med potovanjem stranke.

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva?

Povpraševanja po potovanjih na nove destinacije mi predstavljajo največji izziv, še posebej če katere od teh še ne poznam najbolje. Takrat je ključno, da čim hitreje spoznam destinacijo, vse od političnega ozadja, lokalnega vremena pa do lokacij, ki jih lahko ponudim stranki. Nekatere si zaželijo aktiven oddih, spet druge počivanje na plaži ali pa jim je vseeno in iščejo zgolj odklop. Zato je zelo pomemben pogovor s stranko, saj le tako lahko prilagodim ponudbo njenim željam.

Seveda pa se vse konča šele, ko se stranka zadovoljna vrne s počitnic, takrat smo mi boljši za izkušnjo več in delo je zares opravljeno. Zadovoljne stranke so tako moje največje zadovoljstvo.

Kje si se šolala? Ali se dodatno izobražuješ?

Formalna izobrazba ti da potrebno osnovo za opravljanje poklica. Veliko pa odnesemo tudi od tako imenovanih »fam tripov«. Veliki organizatorji potovanj nas peljejo na destinacijo, ki jo tržimo z namenom, da bi jo bolje spoznali in lažje ponujali strankam. Tam spimo v hotelih, ki jih prodajamo, spoznavamo lokalno okolje, znamenitosti in posebnosti. Teh stvari ne moreš zgolj prebrati, veliko bolje jih razumeš, če jih doživiš.

Izobražujem se tudi na področju aviacije, saj imam licenco za izdajanje letalskih vozovnic.

Zdi se mi, da je zelo pomembna tudi udeležba na turističnih sejmih po Evropi, kot so na primer WTM London, ITB Berlin in drugi. Tam lahko vidiš katere destinacijo so v razcvetu, katere zamirajo, kaj je trenutni trend, se povezuješ s poslovnimi partnerji in tako gradiš dobre odnose tudi na tem področju.

Komu bi svetovala, da se odloči za ta poklic? Katere lastnosti so pomembne?

Vsem, ki ne marajo dolgčasa v službi. Pomembne lastnosti so predvsem dobra organiziranost, spoštljiv odnos s strankami, komunikativnost in želja po nenehnem izobraževanju. Pomembna je tudi prilagodljivost. Le najbolj elastične agencije preživijo turbulentna obdobja turizma. 

Kako bi izgledal tvoj popolni dopust?

Prava mera oddiha na plaži ter raziskovanja. Torej destinacija, ki mi nudi v vsakem delu dneva dovolj možnosti za aktivno preživljanje prostega časa, po drugi strani pa mi nudi v bližini prekrasno plažo za plavanje in raziskovanje podvodnega sveta. Pa seveda kakšen city break v kateri od evropskih prestolnic vsaj dvakrat letno.

Kje se vidiš čez 10 let?

Točno tukaj, ker je vsak dan razburljiv in drugačen.

Ti je poklic zanimiv in te zanima, na katero srednjo šolo naj se vpišeš?

Srednje šole za gostinstvo in turizem, ki jih najdeš na vseh koncih Slovenije, izvajajo program gastronomsko - turistični tehnik / tehnica. Ponuja zaokroženo celoto strokovnih, podjetniških, jezikovnih in splošnih znanj za zaposlitev v turizmu, seveda tudi v turističnih agencijah. Najdeš jih tukaj. 

Šolanje lahko nadaljuješ na višjih in visokih šolah ter univerzah, ki izvajajo programe namenjene bodočim strokovnjakom v turizmu. Najdeš jih tukaj.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Razmišljaš o samozaposlitvi? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno samostojno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo in identificiraj potencialne poslovne partnerje. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo.

Financiranje

Ker noben začetek ni enostaven, preveri razpoložljive finančne spodbude, ki ti lahko pridejo še kako prav.

Poslovni prostor

Organizator potovanja lahko prodaja potovalne pakete v turistični poslovalnici ali pa izključno preko spletne strani. Pri prodaji izključno preko spletne strani gotovinska prodaja z uporabo davčne blagajne ni možna.

Ustanovitev podjetja

Registracija s.p.-ja je preprosta in jo lahko opraviš že v enem dnevu na točki SPOT ali v kateri od poslovalnic AJPES. Še hitreje bo šlo preko spleta. Ustanovitveni kapital ni potreben, prav tako ni obvezen poslovni račun. Če zaposlitev že imaš in opravljaš delo turističnega vodnika le občasno, se lahko odločiš za odprtje popoldanskega s.p.-ja.

Zaposlitev

Samostojni podjetniki lahko zaposlujejo sodelavce na enak način kot druga podjetja. 

Blagovna znamka

Samostojni podjetniki lahko zaposlujejo sodelavce na enak način kot druga podjetja. 

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.