Poklici v turizmu

Usposobljeni kadri so steber in prihodnost slovenskega turizma. 

Če želiš tudi ti postati del slovenske turistične zgodbe o uspehu, ti v branje in navdih ponujamo informacije o poklicih na tem področju pri nas. Še več. Naši ambasadorji so nam iz prve roke zaupali izkušnje, ki so jih že prehodili na svoji karierni poti, in razloge, zakaj pri vsakdanjem delu uživajo.

Slovenski turizem se vse bolj razvija in zaposluje vedno večje število ljudi. Posledično so poklici v gostinstvu in turizmu vedno bolj cenjeni. Odločitev za nekatere med njimi spodbuja tudi država s štipendijami in spodbudami za deficitarne poklice. Potrebam na trgu dela pa se prilagaja tudi naš šolski sistem, s številnimi sodobnimi programi, ki te usposobijo za poklice prihodnosti.

Postani prihodnost slovenskega turizma, izberi kariero v turizmu!

Natakar

Moj poklic je super odskočna točka za lastno podjetniško kariero na tem področju, ki jo želim uresničiti v prihodnosti.

- Uroš Černjavič, natakar

Dobri natakarji in natakarice so pri nas zelo iskani in enostavno najdejo službo. Kar je razumljivo, saj se gosti v svoje najljubše lokale in restavracije pogosto vračajo prav zaradi strokovno usposobljenega strežnega osebja. Seveda so veliko več kot to, saj poleg odličnega servisa natakarji in natakarice pogosto postanejo zaupniki svojih gostov, s katerimi spletejo prijateljske vezi. Si iz pravega testa za ta poklic?

Kako postaneš natakar?

Kuhar

Kuharji imamo veliko odgovornost, da gostu postrežemo odlične jedi, pričaramo nepozabno zgodbo ter poskrbimo za prijeten obisk restavracije. In prav to mi predstavlja največje veselje.

- Bruno Šulman, chef

Je kuhanje tvoja strast ali hobi in se spretno vrtiš v kuhinji? Imaš svojega najljubšega chefa ali kuharsko oddajo? Te ustvarjanje okusov, raziskovanje tekstur in kreiranje krožnikov navdušuje?

Če prikimavaš, si na pravem mestu, saj lahko iz prve roke izveš vse o poklicu kuharja. In preveriš, kako je drugim uspelo uresničiti svoje življenjsko poslanstvo in postati vrhunski chef.

Kako postaneš kuhar?

Vodja wellnessa

Največji izziv mi je bila vzpostavitev koncepta in produktov, ki jih naš wellness ponuja. Imela sem čudovito priložnost, da iz »praznega prostora« ustvarim izjemno wellness zgodbo.

- Monika Topolnik, vodja wellnessa

Wellnessi in SPA-ji so hrami zdravja in dobrega počutja, kjer usposobljeno osebje v sproščujočem ambientu poskrbi za vse naše čute. Strokovnjakinje in strokovnjaki s področja wellnessa pa v teh posvečenih prostorih miru in sprostitve preživljajo svoj delovnik.

Če te zanimajo lepota, zdravje in sprostitev ter uživaš v delu z ljudmi, lahko wellness center postane tudi tvoje delovno okolje.

Kako postaneš vodja wellnessa?

Barista

Nasmešek na zadovoljnem obrazu gosta, ki z užitkom spije mojo kavico, me motivira, da se nenehno izpopolnjujem in s še večjo vnemo raziskujem čudoviti svet priprave vrhunskih kavnih napitkov.

- Aleš Gorenc, barista

Vrhunsko pripravljena kava že dolgo ni samo napitek, ki te zjutraj predrami in prebudi. Je poslastica, ritual in doživetje, ki ga zahtevni gostje vse bolj cenijo in so zanj tudi pripravljeni plačati. In točno takšno kavo ti pripravi barista.

Kako postaneš barista?

Receptorka

Največ zadovoljstva mi dajejo nasmejani, zadovoljni gostje, ki se že leta vračajo k nam.

- Martina Sagaj, receptorka

Recepcija je srce hotela, kjer se prepletajo energije in zgodbe prav vsakega gosta. Receptorke in receptorji pa so tista gonilna sila, ki poskrbijo za dobro počutje gostov. In nasmeh na njihovih obrazih. Resnično zanimiv poklic, kjer prav noben dan ni enak prejšnjemu ali kateremu koli drugemu.

Kako postaneš receptor?

Barman

Največje zadovoljstvo? Občutek, ko vidim, da so vsi gostje postreženi, zadovoljni in se zabavajo ob dobri družbi in izvrstni pijači.

- Matic Čot, barman

Je mešanje koktajlov tvoja strast in na domačih zabavah z veseljem razvajaš goste s svojimi mojstrovinami? Številni ljubitelji mešanja pijač svoj hobi spremenijo v poklic ali priložnost za dodatni zaslužek.

Če raje mešaš kot piješ in ti ustreza delo ob neobičajnih urah, je poklic barmana morda pravi zate.

Kako postaneš barman?

Sobarica

Kaj je skrivnost perfektno pospravljene postelje? Do perfekcije vodi nešteto poti, za prav vsako od njih pa je potrebno kar nekaj vaje in vztrajnosti.

- Monika Kašelj, sobarica

Pospravljanje in skrb za udobje gostov sodita med vsakodnevna opravila in delovne naloge, ki jih opravljajo sobarice in sobarji. Poskrbijo, da so hotelske sobe pospravljene tip top in da se gostje počutijo kot doma. Ali še boljše.

Poklic ti bo všeč, če si energična oseba, ki ne mara posedanja v pisarnah in ne more biti prav dolgo pri miru. Razgibano delo zahteva veliko energije, saj je med delovnim časom potrebno poskrbeti za veliko sob. Tako obisk fitnesa v prostem času zagotovo ne bo potreben. Te zanima kako postaneš sobar ali sobarica?

Kako postaneš sobarica?

Turistični vodnik

Svet je lep!

- Klavdij Ferle, turistični vodnik

Turistični vodnik poskrbi za svoje goste in skupaj z njimi ustvari nepozabna doživetja in jih popelje v zanimive zgodbe različnih lokacij. Splete nova poznanstva in vezi ter gostom odkriva skrite kotičke, ki jih sami ne bi znali najti. Takšne, ki jih ni moč najti na spletu ali prepisati iz potopisnih knjig.

Če so ti všeč vedno novi izzivi, se navdušuješ nad novim kraji, doživetji in znaš z ljudmi, potem je morda to pravi poklic zate.

Kako postaneš turistični vodnik?

Animator

Moj delovni dan je poln novih, nasmejanih obrazov ter vseh vrst izzivov.

- Tarin Kulenović, animatorka

Recept za uspešne zgodbe o turizmu? Poleg naravnih danosti, kulturnih znamenitosti, odlične kulinarike in dobre infrastrukture so pika na i za popolno doživetje ljudje. Ljudje, ki nam narišejo nasmeh na obraz in nas razvedrijo z dobro voljo. In točno to počnejo turistični animatorji, gonilna sila vseh vrst aktivnosti, ki jih hoteli, kopališča, smučišča ali turistične destinacije organizirajo za svoje goste.

Ko pride animator, se zabava zagotovo začne!

Kako postaneš animator?

Concierge

Med obiskom v Sloveniji sem skrbel za številne pomembne goste. Med najbolj znanimi so bili Chuck Norris, Billy Idol, Robbie Williams, kraljica Elizabeta II., skupina Rammstein, Roger Moore, Dalai Lama, monaški princ Albert in še par drugih.

- Gregor Žibert, concierge

Concierge je tisti simpatičen gospod v avli hotela, ki najzahtevnejšim gostom asistira na vsakem koraku njihovega bivanja. Posveča se jim s srcem in dušo ter poskrbi za vse gostove želje. Sila zanimiv poklic, ki je na simpatičen način prikazan tudi v številnih filmskih uspešnicah, denimo v kultnem Sam doma II ali Grand hotel Budapest. Če te poklic zanima, je ogled filmov obvezen!

Kako postaneš concierge?

Učitelj smučanja

Moj najljubši zimski hobi je postal moja služba. In to kakšna služba!

- Ana Pišot, učiteljica smučanja

Si vedel, da slovenske učiteljice in učitelji smučanja sodijo med najbolj cenjene na svetu? Le kako ne bi, ko pa Slovenci obožujemo smučanje, mnogi pa priljubljen hobi spremenijo v poklic, s katerim si služijo denar. Če je smučanje tudi tvoja strast in komaj čakaš na zimo, je ta poklic morda pravi zate. Te zanima kako postaneš učitelj smučanja?

Kako postaneš učitelj smučanja?

Sommelier

Kultura poznavanja in odgovornega uživanja kakovostnih vin se pri nas vse bolj razvija. Za to smo nedvomno zaslužni tudi sommelierji.

- Anže Kristan, sommelier

Sommelier je strokovnjak za vina, ki poskrbi za izbor le teh v restavracijah in gostom svetuje pri izbiri. Biti sommelier ni samo poklic, temveč poslanstvo, za katerega se pogosto odločijo tisti, ki želijo svojo strast in hobi spremeniti v karierno priložnost. In le teh v Sloveniji ne manjka, saj je z razvojem gastronomije pri nas povpraševanje po izkušenih sommelierjih vse večje.

Kako postaneš sommelier?

Reševalec iz vode

Nesreča nikoli ne počiva, zato moramo biti reševalci iz vode vedno na preži in 100 % zbrani. 

- Robert Brumec, reševalec iz vode

Sommelier je strokovnjak za vina, ki poskrbi za izbor le teh v restavracijah in gostom svetuje pri izbiri. Biti sommelier ni samo poklic, temveč poslanstvo, za katerega se pogosto odločijo tisti, ki želijo svojo strast in hobi spremeniti v karierno priložnost. In le teh v Sloveniji ne manjka, saj je z razvojem gastronomije pri nas povpraševanje po izkušenih sommelierjih vse večje.

Kako postaneš reševalec iz vode?

Organizatorka dogodkov

Dogodke in prireditve najraje spremljam iz zaodrja.

- Nina Klanfar, organizatorka dogodkov

Organizatorke in organizatorji dogodkov poskrbijo, da obisk prireditve postane nepozabna izkušnja za obiskovalce. So gonilna sila, ki kreirajo in izpeljejo dogodke od ideje do zaključka. Vmes pa premagujejo takšne in drugačne izzive in spoznavajo zanimive ljudi. Organizacija dogodkov še zdaleč ni le poklic, je poslanstvo. Ga čutiš tudi ti?

Kako postaneš organizator dogodkov?

Turistični agent

Zadovoljne stranke, ki se zadovoljne vrnejo s potovanja, mi polepšajo dan in me motivirajo za nadaljnje delo.

- Živa Tomažin, turistična agentka

Če te zanima delo v turistični agenciji ali si želiš imeti čisto svojo, je odločitev za poklic turističnega agenta oziroma agentke prava zate. Razgibano delo, ki ti odpira vrata v najbolj zanimive kotičke sveta, je primerno za vse, ki imajo radi potovanja, so organizirani in pripravljeni na raznovrsstne delovne izzive.

Kako postaneš turistični agent?

Slaščičarka

Slaščičarstvo ima širok spekter za ustvarjanje in kreiranje ter izražanje sebe preko umetniških izdelkov.

- Lea Sterle, slaščičarka

Če uživaš v pripravi sladkih dobrot in želiš svojo strast do peke prenesti na poklicno področje, je odločitev za poklic slaščičarja / slaščičarje lahko prava zate. Razgibano in kreativno delo je primerno za vse, ki čutijo strast do priprave sladkih zalogajev, se znajdejo v kuhinji in uživajo pri ustvarjanju. Ustrezna izobrazba in slaščičarsko znanje pa sta nujna tudi za vse, ki razmišljajo o lastni slaščičarni. Sodiš mednje tudi ti?

Kako postaneš slaščičar(ka)?

Žičničar

Sneg, visokogorje in žičnice so mi resnično zlezli pod kožo.

- Andraž Jenko, žičničar

Žičničarji so zaposleni v gorskih centrih, na smučiščih in drugod, kjer so smučarjem, pohodnikom, gorskim kolesarjem in ostalim ljubiteljem narave na voljo žičniške naprave. Poleg tehničnega znanja poklic zahteva tudi komunikacijske spretnosti in veselje do dela z ljudmi. Če ti pisarniško delo ne diši in rad preživljaš dneve na prostem, je ta poklic lahko prava izbira zate. Še posebej ob dejstvu, da gre za zelo iskan poklic, zato tudi iskanje zaposlitve ne bo prevelik zalogaj. Te zanima več? 

Kako postaneš žičničar?

Oskrbnik koče

Delo v planinski koči mi je zlezlo pod kožo in težko si predstavljam, da v dolini obstaja še kaj podobnega, kar bi delal z enakim veseljem.

- Miha Mokorel, oskrbnik koče

V Sloveniji imamo več kot 150 planinskih koč, ki so iz leta v leto vse bolj obiskane. Za dobro počutje, pogostitev in namestitav tu skrbijo oskrbniki in oskrbnice planinskih koč, ki so svoje poslanstvo našli v čudovitih slovenskih gorah. Če te mika zaposlitev ali podjetniška pot na tem pdročju, nikar ne oklevaj, saj so na voljo številna prosta mesta.

Kako postaneš oskrbnik koče?