POSKRBIM ZA BREZSKRBNO
UŽIVANJE NA SNEGU

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Učitelj smučanja

Slovenci smo že pregovorno smučarski narod, alpsko smučanje pa nedvomno sodi med najbolj priljubljene zimske športe pri nas. Ker pa gre za šport, ki zahteva kar nekaj znanja in spretnosti, je veliko tudi povpraševanje po smučarskih tečajih in učiteljih smučanja.

Če se navdušuješ nad belimi strminami in ti gre smučanje dobro od nog, lahko svoj priljubljen hobi spremeniš v poklic ter postaneš učiteljica ali učitelj smučanja. Ne odlašaj in si uresniči svoje sanje.

Zime na snegu so najboljše zime! 

Ana Pišot, učiteljica smučanja

Ana Pišot je učiteljica smučanja in članica DEMO SKI teama, ki že od malega naravnost obožuje sneg in zimske športe. Sčasoma pa je njen najljubši zimski hobi, to je alpsko smučanje, postal njena služba.

Te zanima, kako izgleda Anin delovni dan in kako poteka šolanje za učiteljico smučanja? Preveri, kaj nam je zaupala.

Kako bi opisala svoj poklic?

Moj najljubši zimski hobi je postal moja služba. In to kakšna služba! Služba z dih jemajočimi razgledi, vedno na svežem zraku, na lepih krajih, med najboljšimi ljudmi, kjer prav nikoli ni dolgčas! 

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva?

Največji izziv je tečajnike navdušiti nad smučanjem, jim prikazati smučanje kot najboljšo zimsko zabavo ter jih ustrezno motivirati. Zelo pomembno je tudi ozaveščanje glede pravilnega in varnega smučanja. 

Moje zadovoljstvo je zagotovljeno z zadovoljstvom mojih strank. Navdihujejo me nasmejani otroci, ki se naučijo smučati, navdušeni in hvaležni starši otrok ter veseli smučarskimi entuziasti, ki uživajo v tem čudovitem športu.

Kje si se šolala? Ali se dodatno izobražuješ?

Opravila sem vse stopnje pridobivanja licence za strokovnega delavca v športu - alpsko smučanje. Svoje smučarsko znanje redno nadgrajujem na državnih in mednarodnih seminarjih, kongresih in predavanjih, ki so izvedeni preko Smučarske zveze Slovenije. 

Komu bi svetovala, da se odloči za poklic učitelja smučanja? Katere lastnosti so pomembne?

Zagotovo ljubiteljem zime in zimskih športov. Če rad smučaš in preživljaš čas v naravi, si pravi naslov, da postaneš učitelj smučanja.

Potrebuješ smučarsko predznanje, biti moraš suveren smučar, ki lahko osvoji vse terene. Potrebuješ smučarsko opremo, čas, nekaj občutka za delo z ljudmi, tudi iz pedagoškega vidika, to je pa to.

Kje se vidiš čez 10 let?

Kdo ve, sigurno nekje, kjer ni dolgčas, kjer so razgledi, kjer bom delala to kar delam s srcem in veseljem. 

Za opravljanje poklica učitelj / učiteljica smučanja je potrebno pridobiti ustrezno licenco.

Pridobiš jo na usposabljanju za pridobitev licence za učitelje smučanja, ki poteka pod okriljem Smučarske zveze Slovenije – Združenja smučarskih panog. Usposabljanja na prvem oziroma začetnem nivoju potekajo tudi pod okriljem nekaterih smučarskih društev in klubov.

Usposabljanja se lahko udeležiš, če si dopolnil 18 let in imaš zaključeno najmanj triletno poklicno šolo. Mlajši od 18 let in odrasli, ki niso zaključili predpisane izobrazbe, pa lahko pristopijo k tečaju učitelj – pripravnik smučanja.

Podrobnosti najdeš na povezavi http://sloski.si/zuts-usposabljanje-in-licenciranje-sheme/#.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Se želiš samozaposliti? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno samostojno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo.

Financiranje

Ker noben začetek ni lahek, preveri razpoložljive finančne spodbude za mlade podjetnike, ki ti lahko pridejo še kako prav.

Poslovni prostor

Lastnega poslovnega prostora za opravljanje poklica učitelj(ica) smučanja ne potrebuješ. Sedež podjetja lahko registriraš kar na domačem naslovu. 

Licence in dovoljenja

Za opravljanje tega poklica potrebuješ ustrezno licenco.

Ustanovitev podjetja

Registracija s.p.-ja je preprosta in jo lahko opraviš že v enem dnevu, preko spleta ali v živo na točki SPOT ali v kateri od poslovalnic AJPES. Ustanovitveni kapital ni potreben, prav tako ni obvezen poslovni račun. Če zaposlitev že imaš in opravljaš delo animatorja le občasno, se lahko odločiš za odprtje popoldanskega s.p.-ja.

Zaposlitev

Samostojni podjetniki lahko zaposlujejo sodelavce na enak način kot druga podjetja.

Blagovna znamka

Začni graditi osebno blagovno znamko in poskrbi, da bodo zate izvedeli potencialni naročniki.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.