RIŠEM
NASMEHE

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Turistični animator

Delo animatorja je res nekaj posebnega. Običajen delovni dan številni animatorji preživijo v športni opremi, spet drugi v kopalkah ob bazenu ali na večernih zabavah in dogodkih. Prav vsi pa v družbi gostov, ki iščejo sprostitev in zabavo. 

Turistični animator poskrbi za to, da dopust ali počitnice ostanejo v nepozabnem spominu. Organizira in izvaja raznovrstne aktivnosti, odvisno od lokacije in vrste obiskovalcev. Skrbi za dobro voljo, zabavo ter počutje malih in velikih gostov. Je nenadomestljiv v hotelih, toplicah, na kopališčih, na smučiščih in drugih turističnih lokacijah, kjer ljudje iščejo sproščujoče ter zabavne aktivnosti. Zaradi tega se za ta poklic najpogosteje odločajo družabni ljudje, ki ne marajo rutine in radi delajo z ljudmi. Seveda pridejo prav tudi dobre komunikacijske veščine in znanje tujih jezikov.

Animatorje zaposlujejo številni turistični ponudniki, zato iskanje zaposlitve na tem področju ne bo težavno.

Tarin Kulenović, animatorka

Tarin opravlja svoj poklic v kopalkah in natikačih. Kot animatorka deluje tudi v termalnem parku Aqua Luna v Podčetrku. Tu se na 3000 kvadratnih metrih vodnih površin odvija odbita vodna zabava, ki jo pomembno soustvarja naša sogovornica. 

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva? 

Največji izziv je privabiti dobro voljo na obraze naših gostov, še posebej tedaj, ko ne gre vse po planih. Po drugi strani, pa mi je to, ko vidim, da so gostje resnično zadovoljni, tudi v največje zadovoljstvo. In pa seveda otroci. Ti mi skoraj vedno polepšajo dan s svojimi nasmeški, vragolijami in prikupnimi obrazki.

Kje si se šolala? Ali se dodatno izobražuješ? 

Končala sem Gimnazijo Šiška, trenutno pa študiram na FDV v smeri Družboslovna informatika. Hkrati še delam, saj mi je poklic animatorke pisan na kožo, pa tudi zaslužek ni zanemarljiv.

Komu bi svetovala, da izbere poklic animatorja? Katere lastnosti so pomembne? 

Vsakomur, ki si želi novih izzivov in poznanstev, je rad v akciji in med ljudmi. Je pa potrebno tudi veliko potrpežljivosti, razumevanja in energije. Brez tega ne gre.

Zaupaj nam, kam pa se ti najraje odpraviš na dopust? Se kdaj prepustiš, da te animirajo? 

Najraje se odpravim v tople kraje, kjer lahko pustim svoje možgane na pašo in se popolnoma sprostim. Včasih, ko mi zapaše, se tudi sama pustim animirati, da vidim, kako to počnejo drugi.

Kje se vidiš čez 10 let? 

Vsekakor nameravam zaključiti študij. Vidim se kot specialistka digitalnega marketinga, nekaj v smeri socialnih omrežij in marketinga. Izkušnje, ki sem jih pridobila kot animatorka, so mi že sedaj v veliko pomoč pri študiju, zagotovo mi bodo tudi kasneje. Ker sem animator po duši, se morda razvije še kakšna poslovna ideja v tej smeri.

Je pa dobro, da imam že sedaj poklic, ki mi ustreza. Pozdravljam tudi možnost za nacionalno poklicno kvalifikacijo za ta poklic. Spoznala sem kar nekaj animatorjev, ki jim je NPK omogočil, da so začeli opravljati poklic, ki jim ustreza.

Spremljaj Tarin v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu animatorja.

Prikaz medijske vsebine iz zunanjih virov zahteva vašo privolitev za skupino funkcionalnih piškotkov.

Če ti je animacija blizu in te mika ta dinamični poklic, izberi srednjo turistično šolo.

Za načrtovanje in vodenje zahtevnejših projektov na področju animacije pa pridejo prav poglobljena znanja s področja turistične animacije in sorodnih področij. Te pridobiš, če se odločiš za študij turizma na kateri od fakultet za turizem. Najdeš jih tukaj

Pogosto se za poklic turistični animator / animatorka odločajo tudi odrasli zaposleni, ki razmišljajo o karierni spremembi. V tem primeru lahko pridobiš ustrezno izobrazbo za opravljanja poklica turistični animator tako, da opraviš nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK). Pristopijo lahko vsi z končano srednješolsko izobrazbo, znanjem dveh tujih jezikov in najmanj enim letom delovnih izkušenj na področju turizma.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Se želiš samozaposliti? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno samostojno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo na področju gostinstva, da izveš, katerim zahtevam je potrebno zadostiti.

Financiranje

Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.

Poslovni prostor

Če opravljaš animacije v prostorih naročnika, lastnega poslovnega prostora ne potrebuješ. Sedež podjetja lahko registriraš kar na domačem naslovu. 

Licence in dovoljenja

Turistični animatorji izkazujejo svojo usposobljenost s certifikatom za opravljanje poklica v okviru NPK.

Ustanovitev podjetja

Izberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje na eni izmed SPOT točk ali na AJPESu. Pridobiti moraš identifikacijsko številko za DDV in odpreti poslovni račun na eni izmed bank.

Zaposlitev

Samostojni podjetniki lahko zaposlujejo sodelavce na enak način kot druga podjetja.

Blagovna znamka

Začni graditi osebno blagovno znamko in poskrbi, da bodo zate izvedeli potencialni naročniki.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.

Prikaz medijske vsebine iz zunanjih virov zahteva vašo privolitev za skupino funkcionalnih piškotkov.