LEPŠAM JUTRA
IN DNEVE

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Barista

Barista je strokovnjak za pripravo vrhunskih kavnih napitkov, ki razvaja goste s svojimi mojstrovinami. Pogosto pa svoje znanje prenaša na druge zaposlene v gostinstvu, ki se želijo izmojstriti v tej spretnosti. Gostinci se namreč vse bolj zavedajo, da se zadovoljni gostje radi vračajo v svoj najljubši lokal prav zaradi odlične kave.

Za poklic bariste se pogosto odločajo zaposleni v gostinstvu in turizmu ter ljubiteljski navdušenci, ki jih pritegne čarobni svet kave. Za skodelico odlične kave se namreč skriva cela znanost. Ta je odvisna od vrste kave in praženja, nastavitve strojne opreme, postopka priprave, ročnih spretnosti in številnih drugih detajlov.

Največji barista mojstri se šolajo pod okriljem evropskega združenja SCAE (Speciality Coffee Association of Europe).

Članica tega združenja je tudi Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor.

Aleš Gorenc, barista

Spoznaj aktualnega državnega prvaka v pripravi kave! 

Ljubezen do kave se je pri Alešu razvila že v mladosti, intenzivno pa se je usmeril na to področje med študijem na Višji gostinski in turistični šoli Bled. Šola ga je pri tem spodbujala in mu omogočila, da se je udeležil prvih državnih in mednarodnih tekmovanj v pripravi kave. A tu se je vznemirljivo potovanje v svet kavnih užitkov šele pričelo. 

Aleš se redno izobražuje preko evropskega združenja Specialty coffee association, ki velja za najprestižnejše in najpomembnejše na tem področju. Uspešno je opravil vrsto specializiranih tečajev, s stanovskimi kolegi se udeležuje tudi delavnic, ki jih organizirajo ponudniki kave. Kot eno izmed najboljših učnih lekcij pa izpostavi obisk kavnih plantaž v Kolumbiji, kjer gojijo nekatere najbolj atraktivne kave na svetu.

Ni dvoma, da Aleš pripravlja odlične kavne napitke. Poleg tega svoje znanje prenaša na kolege, ki želijo izpopolniti svoje znanje na tem področju. V kratkem intervjuju nam je zaupal številne zanimivosti in na edinstven način predstavil resnično fascinanten svet kave.

Kako poteka tvoj delovni dan?

Raznoliko in vsak dan vsaj malce drugače. Pri svojem delu uporabljam široko paleto različnih znanj, ki pridejo prav ob različnih priložnostih. Poleg priprave kave in posredovanja svojega znanja kolegom je kar veliko potovanj po Sloveniji in tujini. Posledično spoznavam številne zanimive ljudi in sklepam nova poznanstva. Včasih tudi prijateljstva.

Največji izzivi in največje zadovoljstvo pri delu?

Izzive bom dal kar v množino in ravno to mi je všeč! Ko jih rešujem, se učim, kalim in osebnostno rastem. 

Vedno znova mi je v izziv in zadovoljstvo pripraviti odličen kavni napitek. Enako velja za predajanje znanja kolegom. Veselim se, ko vidim, da so kolegi poleg novih znanj dobili svež zagon in motivacijo za še boljše delo. 

Največje zadovoljstvo pa čutim, ko me gostje ob pitju moje kave nagradijo z zadovoljnim nasmeškom. Res dober občutek.

Katere lastnosti mora imeti dober barista?

V tem poklicu lažje uspejo tisti, ki imajo radi kavo in njeno celotno senzorično izkušnjo. Koristno je, da imajo radi raznolike izzive, se radi izobražujejo, potujejo, sodelujejo v timih in spoznavajo nove ljudi. Zagotovo pa pride prav tudi, če rad javno nastopaš, saj je nastopov kar veliko.

Spremljaj Aleša v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu barista.

Prikaz medijske vsebine iz zunanjih virov zahteva vašo privolitev za skupino funkcionalnih piškotkov.

Certifikat za opravljanje poklica barista lahko pridobiš v okviru nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK). Izobraževanje za pridobitev certifikata NPK izvaja Srednja šola za gostinstvo Maribor.

Na voljo so tudi številna dodatna izobraževanja in tečaji, ki jih izvajajo nekatere šole, pa tudi številni proizvajalci in ponudniki kave. Aktualna izobraževanja so objavljena tukaj.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Sanjaš o svoji kavarni? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje kavarne in uspešno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo.

Financiranje

Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.

Poslovni prostor

Lokacija in oprema kavarne sta za dobro počutje gostov zelo pomembna. Poleg tega mora poslovni prostor ustrezati minimalnim tehničnim pogojem za gostinstvo, higienskim in varnostnim standardom.

Licence in dovoljenja

Za obratovanje tvojega lokala potrebuješ dovoljenje za obratovanje gostinskega lokala, zdravstvene in higienske certifikate ter posebne dovolilnice.

Ustanovitev podjetja

zberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje na eni izmed SPOT točk ali na AJPESu. Izberi dejavnost I56.103 Kavarna.

Zaposlitev

V kolikor potrebuješ dodatno pomoč, poišči ustrezno usposobljene sodelavce in upoštevaj delovno zakonodajo.

Blagovna znamka

Zasnuj prepoznavno blagovno znamko, ki se bo izstopala med konkurenco. Prični s trženjem na različnih komunikacijskih platformah.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.