Aleš Gorenc, barista
Spoznaj aktualnega državnega prvaka v pripravi kave!
Ljubezen do kave se je pri Alešu razvila že v mladosti, intenzivno pa se je usmeril na to področje med študijem na Višji gostinski in turistični šoli Bled. Šola ga je pri tem spodbujala in mu omogočila, da se je udeležil prvih državnih in mednarodnih tekmovanj v pripravi kave. A tu se je vznemirljivo potovanje v svet kavnih užitkov šele pričelo.
Aleš se redno izobražuje preko evropskega združenja Specialty coffee association, ki velja za najprestižnejše in najpomembnejše na tem področju. Uspešno je opravil vrsto specializiranih tečajev, s stanovskimi kolegi se udeležuje tudi delavnic, ki jih organizirajo ponudniki kave. Kot eno izmed najboljših učnih lekcij pa izpostavi obisk kavnih plantaž v Kolumbiji, kjer gojijo nekatere najbolj atraktivne kave na svetu.
Ni dvoma, da Aleš pripravlja odlične kavne napitke. Poleg tega svoje znanje prenaša na kolege, ki želijo izpopolniti svoje znanje na tem področju. V kratkem intervjuju nam je zaupal številne zanimivosti in na edinstven način predstavil resnično fascinanten svet kave.
Kako poteka tvoj delovni dan?
Raznoliko in vsak dan vsaj malce drugače. Pri svojem delu uporabljam široko paleto različnih znanj, ki pridejo prav ob različnih priložnostih. Poleg priprave kave in posredovanja svojega znanja kolegom je kar veliko potovanj po Sloveniji in tujini. Posledično spoznavam številne zanimive ljudi in sklepam nova poznanstva. Včasih tudi prijateljstva.
Največji izzivi in največje zadovoljstvo pri delu?
Izzive bom dal kar v množino in ravno to mi je všeč! Ko jih rešujem, se učim, kalim in osebnostno rastem.
Vedno znova mi je v izziv in zadovoljstvo pripraviti odličen kavni napitek. Enako velja za predajanje znanja kolegom. Veselim se, ko vidim, da so kolegi poleg novih znanj dobili svež zagon in motivacijo za še boljše delo.
Največje zadovoljstvo pa čutim, ko me gostje ob pitju moje kave nagradijo z zadovoljnim nasmeškom. Res dober občutek.
Katere lastnosti mora imeti dober barista?
V tem poklicu lažje uspejo tisti, ki imajo radi kavo in njeno celotno senzorično izkušnjo. Koristno je, da imajo radi raznolike izzive, se radi izobražujejo, potujejo, sodelujejo v timih in spoznavajo nove ljudi. Zagotovo pa pride prav tudi, če rad javno nastopaš, saj je nastopov kar veliko.