ODKRIVAM
SKRITE KOTIČKE

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Turistični vodnik

Turistične vodnike zaposlujejo ali najemajo turistično informacijski centri in turistične agencije, ki izvajajo vodenja, oglede ali ekskurzije. Naloga turističnega vodnika je, da poskrbi za svoje goste in skupaj z njimi ustvari nepozabna doživetja in jim predstavi zanimive zgodbe. In to ne glede na to, ali gre za krajša lokalna vodenja ali večdnevne ture doma ali v tujini.

Za uspešno delo turistični vodnik potrebuje veliko znanja, izkušenj in komunikacijskih veščin. Ter svežih zgodb, ki jih turist ne najde na spletu. Zato ne preseneča podatek, da ima več kot 80% registriranih turističnih vodnikov pri nas visokošolsko izobrazbo in številna specialna znanja, ki pridejo še kako prav med vodenjem. 

Poklic turističnega vodnika ima pri nas že dolgo tradicijo, turistični vodniki pa so dobro stanovsko organizirani. V Združenje turističnih vodnikov je včlanjenih več kot 200 članov z opravljenim izpitom za turističnega vodnika. Strokovno usposobljenost turistični vodniki izkazujejo s posebno izkaznico, ki je zagotovilo, da bo vodenje izpeljano strokovno in kakovostno ter preprečuje, da bi se vodenja lotevali neprimerno usposobljeni kadri.

Klavdij Ferle, turistični vodnik

Klavdij je turistični vodnik z bogatimi izkušnjami tako na področju lokalnega vodenja kot daljših vodenj po tujini. Iz odgovorov, ki nam jih je zaupal, je moč sklepati, da v svojem poklicu resnično uživa. 

Kako poteka tvoj običajen delovni dan?

Moj delavnik je odvisen od tipa vodenja, ki ga izvajam. Ko gre za lokalna vodenja, je potrebno v kratkem času na čim bolj zanimiv način predstaviti destinacijo. 

Pri daljših vodenjih in potovanjih pa so potrebne predpriprave, ki lahko trajajo tudi več mesecev. Tudi sama izvedba je pri daljših vodenjih zahtevnejša in kompleksnejša. Potrebno je urediti vse potrebno, da se potniki počutijo varno; da vedo, kaj lahko na poti pričakujejo in da mi zaupajo. Zelo pomembne so tudi zgodbe in informacije, ki jih predstavim na poti. 

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva?

Največji izziv se je pripraviti na vodenje in poiskati zgodbe, ki niso očitne. Vsi potniki imajo dostop do Wikipedije in spletnih popotniških portalov. Zato od mene pričakujejo nekaj več. Želim jim predstaviti manj znana dejstva in lokalne posebnosti. Zanimivo je, da si najbolj zapomnijo smešne zgodbe in nerodnosti, ki se zgodijo na poti. 

Največje zadovoljstvo pa občutim, ko potniki v smehu obujajo zgodbe, ki sem jih pripovedoval.  

Komu bi svetoval, naj izbere poklic turističnega vodnika? Katere lastnosti so pomembne?

Dober vodnik je organiziran, fleksibilen, proaktiven in strokovno podkovan. Ustrezna strokovna izobrazba je resnično zelo pomembna, Poleg tega je pomembno, da v stresnih situacijah odreagira mirno. Zelo pomembno je tudi, da s potniki komunicira spoštljivo in je pozitivno naravnan. 

Kje si se šolal? Se dodatno izobražuješ? 

Na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru sem študiral turizem. Že med študijem sem delal v turistični agenciji, kasneje sem se preusmeril v hotelirstvo. A kmalu sem si zaželel več fleksibilnosti in se vrnil v vodniške vode. 

Za ponoven zagon možganov sem opravil licenco za lokalnega vodnika po Mariboru. Temu je sledila pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije na Gospodarski zbornici Slovenije, ki mi omogoča opravljanje vodniškega poklica doma in v tujini. Kasneje sem opravil še licenco za lokalnega vodnika po destinaciji Ravno Polje in mestu Ptuj. Poleg tega sem tudi čebelarski vodnik. 

Brez dodatnega izobraževanja ne gre. Redno se udeležujem seminarjev, ki širijo moje znanje, gledam dokumentarce in berem bloge.

Spremljaj Klavdija v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu turističnega vodnika.

Prikaz medijske vsebine iz zunanjih virov zahteva vašo privolitev za skupino funkcionalnih piškotkov.

Če želiš tudi ti postati turistični vodnik ali vodnica, moraš opraviti izpit za turističnega vodnika, pridobiti licenco in se vpisati v register turističnih vodnikov pri Turistično gostinski zbornici Slovenije. Navedeni pogoji so zakonsko opredeljeni v Zakonu o spodbujanju razvoja turizma. 

Po vseh opravljenih obveznosti ti bo Turistično gostinska zbornica Slovenije izdala izkaznico, ki izkazuje usposobljenost za opravljanje poklica in jo je med opravljanjem poklica potrebno nositi na vidnem mestu.

Vsem, ki so na začetku karierne poti in še nimajo izkušenj z vodenjem turističnim skupin, pa priporočamo, da pred pristopom k izpitu opravijo tečaj za turistične vodnike, ki ga organizira Turistično - gostinska zbornica Slovenije.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Razmišljaš o samozaposlitvi? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno samostojno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo in identificiraj potencialne poslovne partnerje. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo.

Financiranje

Ker noben začetek ni enostaven, preveri razpoložljive finančne spodbude, ki ti lahko pridejo še kako prav.

Poslovni prostor

Samozaposleni turistični vodniki načeloma ne potrebujejo poslovnih prostorov, v katerih bi izvajali storitve vodenja. Sedež podjetja lahko registriraš kar na domačem naslovu. 

Licence in dovoljenja

Za turistično vodenje potrebuješ licenco za turističnega vodnika.

Ustanovitev podjetja

Registracija s.p.-ja je preprosta in jo lahko opraviš že v enem dnevu na točki SPOT ali v kateri od poslovalnic AJPES. Še hitreje bo šlo preko spleta. Ustanovitveni kapital ni potreben, prav tako ni obvezen poslovni račun. Če zaposlitev že imaš in opravljaš delo turističnega vodnika le občasno, se lahko odločiš za odprtje popoldanskega s.p.-ja.

Zaposlitev

Samostojni podjetniki lahko zaposlujejo sodelavce na enak način kot druga podjetja. 

Blagovna znamka

Samostojni podjetniki lahko zaposlujejo sodelavce na enak način kot druga podjetja. 

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.