USTVARJAM DOŽIVETJA
SKRBIM ZA VARNOST

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Žičničar

Se ti zdi misel o tem, da preživljaš delovne dneve na smučišču, vabljiva? Žičničarji začnejo svoj delovni dan na smučišču že zgodaj zjutraj, saj je pred zagonom žičnic potrebno pregledati žičniške naprave in poskrbeti za ostale pomembne podrobnosti. Poleg tega je za nekatere že sam prihod do delovnega mesta prava dogodivščina, bodisi da se do delovišča pripeljejo z gondolo ali snežnimi sanmi. Ko pa se zaženejo smučarske naprave in se proge napolnijo s smučakami in smučarji, se pravo delo šele začne.

Žičničarji poskrbijo, da smučarske naprave brezhibno delujejo. Poleg tega pa je njihova vloga ključna pri zagotavljanju varnosti in nudenju pomoči vsem, ki pri uporabi smučarskih naprav potrebujejo podporo. Enako velja v primeru tehničnih težav. Redno zaposleni žičničarji svoje delo opravljajo tudi v poletni sezoni, ko žičniške naprave prevažajo pohodnike, kolesarje in ljubitelje gora.

Preveri, kaj nam je o svojem poklicu žičničarja zaupal Andraž Jenko!

Andraž Jenko, žičničar

Kako bi svoj poklic opisal v stavku ali dveh?

Glavna naloga žičničarja je, da potnike zanesljivo, hitro in varno spravi iz točke A do točke B, pa naj bo to na smučišču v gorah ali pa v urbanem okolju velemest. Druga, prav tako pomembna naloga je, da poskrbim za popravljanje in vzdrževanje žičniških naprav tako, da je zagotovljena maksimalna varnost potnikov.

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva?

Največji izziv so popravila in vzdrževalna dela, katera so lahko mala ali velika. V vsakem primeru moram ta dela opraviti pravilno in natančno, da je zagotovljena varnost potnikov. Največ zadovoljstva občutim, ko najdem okvaro, jo odpravim in ponovno zaženem žičnico vedoč, da sem pravilno opravil svoje delo.

Kje si se šolal?

Po srcu sem strojnik, na papirju pa strojni inženir. V žičničarstvu so potrebna dodatna šolanja, da sploh lahko upravljaš z žičnico in posegaš v strojne in elektrotehnične komponente žičniške naprave.

Komu bi svetoval, da se odloči za pokli žičničarja? Katere lastnosti so pomembne?

Kdorkoli se odloča za poklic žičničarja, mora poznati nekaj ključnih dejstev. Prvo je, da je delo v turizmu tako, da se delajo tudi sobote, nedelje in prazniki. Seveda imam tudi proste dni, ampak v času sezone so te po navadi med tednom. Delo z ljudmi je tako, da moram biti prijazen do strank, vendar kljub temu strog, ko se gre za upoštevanje pravil in varnosti na smučišču ter na žičnici. Delo v veliki večini poteka na terenu, pogosto v ekstremnih razmerah, kot so mraz, veter, dež, megla, sneg, delo na višini ter delo pozno v noč. Ko se nekaj pokvari, moramo hitro urgirati in napako čim prej odpraviti. Terensko delo pomeni, da sem tudi veliko na soncu in svežem zraku med tem, ko so ostali v dolini v megli. Med delovnim časom v zimski sezoni vsak dan tudi nekaj malega presmučam, večinoma na malico in nazaj ter po koncu obratovalnega dne nazaj v dolino.

V času zimske sezone si naberem dovolj delovnih ur, da sem lahko poleti kakšen teden / mesec prost, seveda če opravimo vsa potrebna vzdrževalna dela.

Najbolj pomembne lastnosti žičničarja so prijaznost, vestnost, samoiniciativnost, ostro oko in sposobnost timskega dela.

Kako bi izgledal tvoj popolni dopust?

Popolni poletni dopust bi bil mesec dni raziskovanja ter surfanja na valovih na otoku Bali. Popoln zimski dopust pa teden dni smučanja po svežem pršiču v Alpah. Kljub temu, da sem vsak dan na snegu, se smučanja vseeno veselim.

Kje se vidiš čez 10 let?

Tudi čez 10 let se še vedno vidim delati na smučišču kot žičničar, to me osrečuje. V tem času bi si pa želel delati na različnih žičničarskih projektih, tako v Sloveniji kot tudi v tujini.

Žičničar je iskan poklic skozi celo leto, potreba po zaposlenih pa se poveča v zimski sezoni.

Za poklic se pogosto odločajo posamezniki s strojno izobrazbo. Za dodatno usposabljanje pa praviloma poskrbijo tudi delodajalci, ki zaposlene seznanijo s specifikami delovišča.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.