USTVARJAM DOŽIVETJA.
REŠUJEM ŽIVLJENJA

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Reševalec iz vode

Reševalec iz vode je poklic, ki ga zaposleni opravlja ob bazenu, v naravnih kopališčih ali drugih vodnih površinah, kjer skrbi za red in varnost kopalcev. S preventivnim delovanjem in ozaveščanjem obiskovalcev poskrbi, da ne prihaja do morebitnih nesreč. V primeru le teh pa je strokovno usposobljen za reševanje in nudenje prve pomoči. 

Za opravljanje tega poklica potrebuješ ustrezno strokovno znanje, dobro fizično pripravljenost in psihološko stabilnost. Slednja je pomembna, saj je delo zelo odgovorno. Zahteva nenehno pozornost, mirnost in zbranost. V primeru morebitne nesreče pa takojšnje ukrepanje in racionalno odločanje.

Poklic je zanimiv tako za tiste, ki iščejo redno zaposlitev, kakor tudi za študente, ki med poletnimi počitnicami iščejo zanimivo študentsko delo. V poletni sezoni se odprejo številni bazeni in kopališča na prostem, posledično pa se poveča povpraševanje po dodatni delovni sili.

Te zanima še več? Veliko koristnih informacij o poklicu, tečajih, usposabljanjih, opremi in aktualnih dogodkih na področju reševanja iz vode najdeš na spletni strani Zveze reševalcev iz vode Slovenije.

Informacije iz prve roke pa nam je zaupal reševalec iz vode Robert Brumec. Preveri, kaj je povedal.

Robert Brumec, reševalec iz vode

Kako bi opisal svoj delovni dan? 

Moje ključne naloge so opazovanje kopalcev v in ob vodnih površinah ter skrb za ohranjanje kopališkega reda.

Kaj je pri tvojem delu največji izziv? 

Zagotovo je največji izziv ohraniti mirno kri med resno reševalno akcijo. In pa seveda pravočasno opaziti oziroma reagirati, če pride do nesreče, saj so te zelo redke.

Kaj ti daje največ zadovoljstva?

Veliko zadovoljstvo mi predstavlja vsakodnevno delo z ljudmi, pomoč posameznikom v stiski in pa njihove zahvale.

Kje si se šolal? Ali se dodatno izobražuješ?

Po končani srednji šoli sem se začel usposabljati za reševalca iz vode in uspešno opravil preizkus usposobljenosti, ki ga reševalci iz vode potrebujemo za opravljanje poklica. Pomembno je tudi, da smo dobri plavalci in da smo v formi, zato vseskozi skrbim za telesno pripravljenost.

Komu bi svetoval, da se odloči za poklic reševalec iz vode? Katere lastnosti mora imeti?

Definitivno študentom, ki iščejo zanimivo in izzivov polno počitniško delo. Ki je za povrh še dobro plačano, dela pa ni veliko.  Ob tem moram poudariti, da delo zahteva veliko odgovornost. Kljub temu, da so nesreče zelo redke, je potrebno ves čas pozorno nadzirati vse vodne površine.

Kako bi izgledal tvoj popolni dopust?

Jadranje med otoki, privlačijo me Bahami ali pa Polinezija.

Kje se vidiš čez 10 let?

Življenje je preveč nepredvidljivo, da bi si upal predstavljati, kaj bom počel čez deset let.

Za opravljanje poklica reševalec iz vode je potrebno opraviti ustrezno usposabljanje in zahtevan preizkus znanja. K usposabljanju lahko pristopijo polnoletne osebe z ustreznimi psihofizičnimi sposobnostmi, ki imajo končano najmanj srednjo poklicno izobrazbo ter opravljen preizkus iz plavalnih sposobnosti. 

Usposabljaš se lahko po treh programih, ki jih izvajajo pooblaščeni izvajalci: program A je namenjen reševalcem iz vode na bazenskih kopališčih, program B za reševalca iz vode na naravnih kopališčih in program C za reševalca iz vode na divjih vodah.

Po opravljenem usposabljanju sledi preizkus usposobljenosti, ki ga izvaja Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. 

Kandidati, ki uspešno opravijo preizkus, prejmejo izkaznico reševalca iz vode, s katero izkazujejo svojo usposobljenost. Preizkus je potrebno obnoviti vsaka tri leta.

Podrobnosti in ključne informacije o preizkusu usposobljenosti najdeš tukaj.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.