IZBERI PRAVO
ŠOLO ZASE

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Naš izobraževalni sistem ponuja številne možnosti, da se izšolaš za želen poklic v turizmu ali gostinstvu. 

Izbiraš lahko med zanimivimi srednješolskimi, višješolskimi, visokošolskimi, univerzitetnimi in doktorskimi programi. 

Za zaposlene in brezposelne, ki se želijo poklicno prekvalificirati, zamenjati področje dela ali razmišljajo o samostojni podjetniški poti na področju turizma ali gostinstva, pa so na voljo številni njim prilagojeni programi in izobraževanja za odrasle.

Izberi pravo šolo ali program zase. Ustvari priložnost za uspešno kariero v turizmu ali gostinstvu.

Srednje šole

Vpis v srednjo šolo je pomembna življenjska prelomnica, o kateri velja temeljito premisliti. Če te mika zaposlitev v turizmu in gostinstvu, pa ne veš, katera srednja šola je prava zate, si na pravem mestu!  Enako velja, če želiš nekoč imeti lastno gostinsko ali turistično podjetje.

Številne srednje šole po celi Sloveniji izvajajo kakovostne srednješolske programe za pridobitev izobrazbe za poklice v turizmu in gostinstvu. 

Na voljo so dvoletni, triletni in štiriletni programi, ki te bodo opremili s potrebnimi znanji in izkušnjami. Štiriletni programi, ki se zaključijo z maturo, pa so lahko tudi odlično izhodišče za nadaljevanje šolanja na višjem nivoju. Enako lahko z maturo zaključiš šolanje, če se po triletnem programu odločiš za nadaljevanje dveh dodatnih let.

Sprehodi se po zemljevidu in poišči srednjo šolo za kariero v turizmu in gostinstvu po tvoji meri. 

Srednje šole za kariero v turizmu in gostinstvu

Višje in visoke šole ter univerze

Slovenski turizem sodi med rastoče panoge z visokim razvojnim in inovacijskim potencialom. Posledično se pojavlja vse večja potreba po visoko usposobljenih strokovnjakih, ki opravljajo najzahtevnejše poklice v panogi. Vse večja pa je tudi potreba po novih poklicih, ki jih do nedavnega še nismo poznali. 

Delodajalci iščejo destinacijske in produktne managerje, načrtovalce razvoja turizma za turistične destinacije, turistične analitike, strokovnjake za digitalni turistični marketing in druge poklice, ki zahtevajo sveža strokovna znanja, visoko digitalno pismenost in sposobnost spopadanja s kompleksnimi izzivi.

Novonastalim zahtevam se prilagaja tudi naš izobraževalni sistem, saj so študentkam in študentom na voljo sodobni izobraževalni programi, ki sledijo potrebam delodajalcev.

Sprehodi se po seznamu in preglej številne možnosti, ki te vodijo do željene kariere v turizmu ali gostinstvu.

Višje šole, visoke šole, univerze

Nacionalna poklicna kvalifikacija

Poti do želenega poklica so lahko različne. 

Številni odrasli svoje poklicno poslanstvo začutijo šele po več letih zaposlitve in se odločijo za karierno spremembo, vendar nimajo ustrezne izobrazbe. Spet drugi se odločijo, da bodo svoj hobi, na primer peko slaščic, spremenili v poslovno priložnost. Tretjim se ponudi možnost za napredovanje v službi, a nimajo uradne listine, s katero bi dokazali usposobljenost.

V takih in podobnih primerih naš izobraževalni sistem omogoča, da pridobiš nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK), ki lahko odpre vrata do želene zaposlitve.

NPK je certifikat, ki dokazuje usposobljenost za opravljanje izbranega poklica. Pridobijo ga lahko starejši od 18 let, ki so brez formalne izobrazbe, imajo pa poklicne izkušnje, znanje in spretnosti za kompetentno opravljanje poklica.

Postopke za pridobitev NPK izvajajo številne šole, medpodjetniški izobraževalni centri in organizacije za izobraževanje odraslih povsod po Sloveniji.

Poglej programe

Praktična izobraževanja z delom in vajeništvo

Te čakata praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu (PUD) ali vajeništvo?

Če iščeš podatke o delodajalcih v Sloveniji, ki ponujajo verificirana učna mesta za praktično usposabljanje z delom (PUD), obvezno preveri Centralni register učnih mest. V registru najdeš popoln seznam poslovnih subjektov, ki so verificirani za izvajanje praktičnega usposabljanja z delom in vajeništva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) in Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) .

Register omogoča enostavno iskanje učnih mest, prilagojeno tvojim potrebam. V iskalniku označi, kakšna oblika praktičnega usposabljanja te zanima (vajeništvo ali PUD), izberi raven izobraževanja, izobraževalni program, šolsko leto, regijo in razpoložljivost. 

Centralni register učnih mest in podrobne informacije o PUD in vajeništvu najdeš tukaj.

Centralni register učnih mest

Izobraževanje odraslih

Za nova znanja ni nikoli prepozno! Niti za spremembo karierne poti.

Vseživljenjsko učenje je v času izjemnega tehnološkega in vsesplošnega razvoja, ki smo mu priča v zadnjih letih, izjemno pomembno za vse generacije. Biti v korakom s časom ni domena mlajših, temveč nuja za vse generacije. Rek »če ne napreduješ, nazaduješ« velja, kot še nikoli. Prav tako ni prav nič nenavadnega, če zamenjaš svojo karierno pot v odrasli dobi. Poleg tega so številni starejši dandanes v odlični psihofizični formi, polni načrtov in idej. Nekatere pa celo zamika, da bi bili delovno aktivni tudi po upokojitvi. Posledično je povpraševanje po izobraževanjih za starejše vedno večje, čemu sledi tudi ponudba.

Kam po znanje? Portal Kam po znanje je stičišče izbrane ponudbe izobraževanj za odrasle v Sloveniji, kjer najdete aktualna izobraževanja s področja, ki vas zanimajo.

Preverite ponudbo izobraževanj za odrasle, naučite se kaj novega in uživajte v osvojenih znanjih.

Aktualno

Dodatna izobraževanja

Se želiš naučiti, kako zmešati najboljši koktajl ali postati najboljši barista daleč naokoli? Boš svojo strast do gorništva nadgradil s tečajem za gorskega vodnika? Je tvoje znanje tujih jezikov prepreka, da bi se zaposlil v turistični agenciji? 

Številni poklici v gostinstvu in turizmu zahtevajo specifična znanja, veščine in spretnosti. Ta tudi odpirajo možnosti za napredovanje ali boljši zaslužek.

Specifičnih, ozko usmerjenih veščin in znanj iz določenega področja se lahko priučiš na tečajih in izobraževanjih, ki jih izvajajo številne šole in izobraževalni centri s področja turizma in gostinstva.

Za nova znanja in veščine je vedno pravi čas! Preglej aktualne izobraževalne dogodke in ostani na tekočem tudi v bodoče. 

Aktualno

Izberi kariero v turizmu

 

Poklici

 

Novice

 

Dogodki