USTVARJAM DOŽIVETJA
NUDIM VARNO ZAVETJE V GORAH 

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Oskrbnik koče

Pohodništvo in planinarjenje imata v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo, obiskovanje slovenskih gora pa je vse bolj priljubljeno tudi med tujimi turisti. Ne eni ne drugi pa si obiskov slovenskih vršacev ne morejo predstavljati brez planinskih koč, ki so namenjene zavetju, počitku in okrepčilu. V Sloveniji imamo kar 159 koč, ki so po večini odprte v poletnih mesecih, nekatere pa tudi v hladnejšem vremenu.

Srce prav vsake planinske koče je oskrbnik oziroma oskrbnica. Ta, v obdobju, ko je koča odprta, praviloma biva v koči, saj se delovnik tu prične že zgodaj zjutraj in traja ves dan. Delo je raznoliko in zahteva tako kuharske spretnosti, spretnost pri strežbi, čiščenju in urejanju okolice.

Gre za deficitarni poklic, ki bo ustrezal tistim, ki imajo radi gore in bodo tu našli svoje poslanstvo. Za večino tovrstnih razpisanih delovnih mest se pričakujejo naslednje reference: poznavanje HACCP sistema, poznavanje dela z blagajno, vodenje evidence materiala, znanje hišnih opravil, poznavanje okoliških poti in gora ter prijaznost do gostov. Prav pride tudi znanje tujih jezikov, saj število tujih gostov v naših gorah vseskozi raste.

Kako poteka delo oskrbnika koče, lahko iz prve roke izveš v spodnjem intervjuju.

Miha Mokorel, oskrbnik koče

Kako bi svoj delovni dan opisal v stavku ali dveh?

Glavna naloga oskrbnika je skrb za kočo in da skupaj z svojim kolektivom poskrbi, da planincem nudi zavetje in potrebne informacije iz prve roke. Naša skrb je tudi, da obiskovalci odidejo od nas siti, zadovoljni in dobre volje.

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva?

Trenutno mi največji izziv predstavlja iskanje ustreznega kadra. Vseskozi pa nas izziva tudi vreme, ki je v gorah nepredvidljivo. V največje zadovoljstvo pa je, ko ljudje pohvalijo ambient, urejenost koče. Ko opazijo trud, prijaznost kolektiva in ko za seboj pustijo prazne krožnike. Ko opaziš, da se ljudje radi vračajo, veš da delaš dobro in da je tvoj trud poplačan.

Kje si se šolal? Ali se dodatno izobražuješ?

Po poklicu sem vrtnarski tehnik, ni ravno povezano s tem kar opravljam, pride pa prav. Ostalo sem se priučil, ker me zanima veliko stvari in mi nobeno delo ni tuje.

Komu bi svetoval, da se odloči za ta poklic? Katere lastnosti so pomembne?

Priporočil bi tistemu, ki mu v prvi vrsti delo z ljudmi veliko pomeni in ima rad raznovrstne vsakodnevne izzive.  Delo, ki ga opravljam, je primerno za vse tiste, ki radi poprimejo za katerokoli delo, saj naš delovnik ni vezan le na eno področje.

Vedno pravim, da je planinska koča kot tvoj dom. Planinci pridejo k tebi na obisk, z njimi se malo pogovoriš, jih prijazno postrežeš in za njimi pospraviš. Ko pa imaš čas, pa postoriš marsikaj v sami koči in njeni okolici. Dela ne zmanjka.

Kako bi izgledal tvoj popolni dopust?

Morje. Nekje v hotelu. Gore me obkrožajo ves čas, zato si za dopust želim nekaj drugačnega. Da se pustim malo razvajati. Lahko tudi za kakšen dan telefon izgubi mobilni signal :)

Za popoln in miren dopust pa je potreben tudi dober kolektiv, ki mu zaupaš in veš, da bodo stvari potekale brezskrbno.

Kje se vidiš čez 10 let?

Težko rečem, ko ti delo v planinski koči zleze pod kožo, se navežeš na kolektiv, te obdaja čudovita narava, pa vsi sončni vzhodi in zahodi.. Hitro pozabim, da v dolini obstaja še kaj drugega, kjer bi lahko delal. Lahko se slišimo čez deset let, pa vam povem .

Če te tovrstno delo privlači, iskanje zaposlitve ali poslovne priložnosti ne bo pretežak zalogaj. 

Aktualne razpise za delo v planinskih kočah ali najem le teh redno objavlja Planinska zveza Slovenije. Najdeš jih tukaj 

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Razmišljaš o samozaposlitvi? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno samostojno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo in identificiraj potencialne poslovne partnerje. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo.

Financiranje

Ker noben začetek ni enostaven, preveri razpoložljive finančne spodbude, ki ti lahko pridejo še kako prav.

Poslovni prostor

Tvoj poslovni prostor bo planinska koča, ki jo boš najel. Praviloma so že opremljene s potrebno infrastrukturo, ki je potrebna za opravljanje storitev, ki jih koče ponujajo.

Ustanovitev podjetja

Registracija s.p.-ja je preprosta in jo lahko opraviš že v enem dnevu na točki SPOT ali v kateri od poslovalnic AJPES. Še hitreje bo šlo preko spleta. Ustanovitveni kapital ni potreben, prav tako ni obvezen poslovni račun. Če zaposlitev že imaš in opravljaš delo turističnega vodnika le občasno, se lahko odločiš za odprtje popoldanskega s.p.-ja.

Zaposlitev

Samostojni podjetniki lahko zaposlujejo sodelavce na enak način kot druga podjetja. 

Blagovna znamka

Vsaka gosrska koča je zgodba zase, saj jo poleg ponudbe zaznamujejo tudi okoliški hribi in lepote, ki jih ponujajo.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.