Matic Čot, barman
Matic je barman v Jasna Chalet Resortu, ki se nahaja ob idiličnem jezeru Jasna, streljaj iz Kranjske Gore. Tu soustvarja vrhunsko turistično in gastronomsko ponudbo, ki je v zgolj nekaj letih postala resnična zgodba o uspehu.
Spoznaj Matica!
Kako bi svoj poklic opisal v stavku ali dveh?
Moj poklic je zelo dinamičen in razgiban. Všeč mi je, ker sem vedno v pogonu. Ko pridem v službo, nikoli ne vem, koliko dela me čaka in kaj bodo gostje na ta dan želeli.
Kateri so največji izzivi in kaj največje zadovoljstvo pri delu?
Največji izziv je ustreči vsem gostom in doseči zadovoljstvo pri prav vsakem. Največ zadovoljstva pa mi definitivno daje občutek, ko vidim da so vsi postreženi, zadovoljni in se zabavajo ob dobri družbi in pijači.
Kje si se šolal? Ali se dodatno izobražuješ?
Končal sem Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Ljubljana nato pa sem šolanje nadaljeval na Višji šoli za gostinstvo, velnes in turizem na Bledu. Tudi dodatnih izobraževanj se je nabralo že kar veliko, saj me v podjetju, kjer sem zaposlen, redno pošiljajo na usposabljanja.
Kateri pa je tvoj najljubši cocktail? Nam zaupaš recept?
Zagotovo je to brezalkoholni mojito.
Sestavine ki sodijo vanj, pa so sveža meta, sok polovice limete, bezgov sirup in sodavica. Po želji lahko dodamo tudi malo rjavega trsnega sladkorja, vendar jaz z njim ne pretiravam.
Kje se vidiš čez 10 let?
Čez 10 let si želim voditi svoj lokal, ki se bo ob vikendih v nočnih urah pretvoril tudi v diskoteko. Rad bi naredil nekaj, česar v Sloveniji še nimamo. Popolno zabavo s pestrim izborom pijač in prigrizkov.
Komu bi svetoval, da postane barman? Katere lastnosti so pomembne za ta poklic?
Za poklic barmana naj se odločijo tisti, ki jih to delo veseli in radi delajo z ljudmi. Zagotovo koristijo tudi dobre komunikacijske lastnosti, smisel za humor, zbranost in umirjenost. Ker se pogosto dela ob popoldnevih in večerih, tudi to ne sme predstavljati ovire.
Predvsem pa bi želel poudariti, da je poleg osebnostnih lastnosti pomembno tudi strokovno znanje. Pri nas imamo odlične srednje in višje gostinske in turistične šole, ki ti dajo pravo podlago za ta poklic. Pa ne samo teoretično, pomembna je praksa in možnosti sodelovanja na raznih tekmovanjih in ekskurzijah, kjer se lahko resnično veliko naučiš.