MEŠAM
LJUBEZEN

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Barman

Danes si ne moremo več predstavljati dobrega bara  brez izbrane ponudbe brezalkoholnih in alkoholnih koktajlov, ki jih pripravi izurjen mojster mešanja pijač. Govorimo seveda o barmanu. To je tisti mojster ali mojstrica za gostinskim pultom, ki spretno vrti kozarce in steklenice in nam pripravi željen napitek. 

Poklic zahteva kar nekaj znanja, spretnosti in izkušenj ter željo po nenehnem učenju in izpopolnjevanju. Prav pride tudi kreativnost, ki se pokaže pri kreiranju novih koktajlov. Dober mojster mešanja pijač zna zmešati tudi do sto brezalkoholnih in alkoholnih napitkov.

Povpraševanje po barmanih je v Sloveniji veliko. Zaposlujejo jih najboljši bari in restavracije, pogosto pa po njih povprašujejo tudi organizatorji dogodkov, zabav in koncertov. Zato iskanje zaposlitve ali priložnosti za dodatni zaslužek ne bo prevelik izziv.

Matic Čot, barman

Matic je barman v Jasna Chalet Resortu, ki se nahaja ob idiličnem jezeru Jasna, streljaj iz Kranjske Gore. Tu soustvarja vrhunsko turistično in gastronomsko ponudbo, ki je v zgolj nekaj letih postala resnična zgodba o uspehu. 

Spoznaj Matica!

Kako bi svoj poklic opisal v stavku ali dveh?

Moj poklic je zelo dinamičen in razgiban. Všeč mi je, ker sem vedno v pogonu. Ko pridem v službo, nikoli ne vem, koliko dela me čaka in kaj bodo gostje na ta dan želeli. 

Kateri so največji izzivi in kaj največje zadovoljstvo pri delu?

Največji izziv je ustreči vsem gostom in doseči zadovoljstvo pri prav vsakem. Največ zadovoljstva pa mi definitivno daje občutek, ko vidim da so vsi postreženi, zadovoljni in se zabavajo ob dobri družbi in pijači.

Kje si se šolal? Ali se dodatno izobražuješ? 

Končal sem Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Ljubljana nato pa sem šolanje nadaljeval na Višji šoli za gostinstvo, velnes in turizem na Bledu. Tudi dodatnih izobraževanj se je nabralo že kar veliko, saj me v podjetju, kjer sem zaposlen, redno pošiljajo na usposabljanja.

Kateri pa je tvoj najljubši cocktail? Nam zaupaš recept? 

Zagotovo je to brezalkoholni mojito.

Sestavine ki sodijo vanj, pa so sveža meta, sok polovice limete, bezgov sirup in sodavica. Po želji lahko dodamo tudi malo rjavega trsnega sladkorja, vendar jaz z njim ne pretiravam.

Kje se vidiš čez 10 let?

Čez 10 let si želim voditi svoj lokal, ki se bo ob vikendih v nočnih urah pretvoril tudi v diskoteko. Rad bi naredil nekaj, česar v Sloveniji še nimamo. Popolno zabavo s pestrim izborom pijač in prigrizkov.

Komu bi svetoval, da postane barman? Katere lastnosti so pomembne za ta poklic?

Za poklic barmana naj se odločijo tisti, ki jih to delo veseli in radi delajo z ljudmi. Zagotovo koristijo tudi dobre komunikacijske lastnosti, smisel za humor, zbranost in umirjenost. Ker se pogosto dela ob popoldnevih in večerih, tudi to ne sme predstavljati ovire.

Predvsem pa bi želel poudariti, da je poleg osebnostnih lastnosti pomembno tudi strokovno znanje. Pri nas imamo odlične srednje in višje gostinske in turistične šole, ki ti dajo pravo podlago za ta poklic. Pa ne samo teoretično, pomembna je praksa in možnosti sodelovanja na raznih tekmovanjih in ekskurzijah, kjer se lahko resnično veliko naučiš.

Spremljaj Matica v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu barmana.

Prikaz medijske vsebine iz zunanjih virov zahteva vašo privolitev za skupino funkcionalnih piškotkov.

Za kariero barmana se pogosto odločijo natakarji, ki se med delom navdušijo za to področje in se začnejo dodatno izobraževati.  Na voljo so številni tečaji in šolanja, tako doma kot v tujini. Tečaje za barmane izvajajo tudi nekatere gostinske šole.

Certifikat za opravljanje poklica barman / barmanka lahko pridobiš v okviru nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK). Prostopijo lahko osebe s končano najmanj srednješolsko izobrazbo gostinske smeri in dvema letoma delovnih izkušenj s področja barmanstva. Če pa si končal kakšno drugo srednješolsko poklicno izobraževanje, pa za pristop k NPK potrebuješ tri leta delovnih izkušenj na tem področju.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Želiš odpreti bar z najboljšimi cocktaili v mestu? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo na področju gostinstva, da izveš, katerim zahtevam je potrebno zadostiti.

Financiranje

Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.

Poslovni prostor

Lokacija in oprema bara sta zelo pomembna, saj se gostje radi vračajo tja, kjer se dobro počutijo. Ne pozabi, da mora prostor ustrezati minimalnim tehničnim pogojem za gostinstvo, higienskim in varnostnim standardom.

Licence in dovoljenja

Potrebuješ dovoljenje za obratovanje gostinskega lokala, zdravstvene in higienske certifikate ter posebne dovolilnice.

Ustanovitev podjetja

Izberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje na eni izmed SPOT točk ali na AJPESu. Pridobi identifikacijsko številko za DDV in odpri poslovni račun na eni izmed bank.

Zaposlitev

Če potrebuješ pomoč, poišči ustrezno usposobljene sodelavce in upoštevaj delovno zakonodajo.

Blagovna znamka

Zasnuj prepoznavno blagovno znamko, ki se bo izstopala med konkurenco. Prični s trženjem na različnih komunikacijskih platformah.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.