USTVARJAM EKSPLOZIJE
OKUSOV

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Kuhar

Kuhar je moderen poklic prihodnosti, ki ga poznamo že od nekdaj.  

Revolucija na področju globalne kulinarike, ki so jo spodbudili družabni mediji in priljubljene kuharske oddaje, so številne kuharje in kuharice povzdignili v mednarodne zvezde z milijoni sledilcev in izjemno uspešnimi podjetniškimi zgodbami.

Najboljše pa je, da slovenska kulinarika prav v ničemer ne zaostaja za globalnimi zgodbami uspeha. 

Še več. Pri nas imamo veliko izvrstnih kuharskih mojstrov in mojstric, ki sodijo med svetovno kulinarično elito. Pa ne samo to. Dobrega kuharja, pa ne samo enega, potrebuje čisto vsaka restavracija, bistro ali gostilna. So izjemno iskani, hitro zaposljivi in dobro plačani.

Bruno Šulman, kuhar

Če se vsaj malo spogleduješ s kulinariko, Brunota zagotovo poznaš. Gre namreč za zmagovalca priljubljenega televizijskega kuharskega šova, ki nas je navdušil s svojimi domiselnimi kreacijami, ob katerih so se nam cedile sline. 

Bruno je ostal zvest ljubezni do kuhanja in si še naprej uspešno utira pot med slovenske kuharske velemojstre. Njegove krožnike lahko okusiš v kranjskogorski restavraciji Pino Alpino. Z njim smo se pogovarjali o njegovi poklicni kuharski poti.

Kakšen je tvoj delovni dan?

Kuhanje me popolnoma prevzame in okupira. Razmišljam o novih jedeh, kreiram in ob tem neizmerno uživam. Zato je moj običajen delovni dan pester in zanimiv. Pogosto tudi naporen, vendar se kljub temu prav vsak dan rad vrnem v kuhinjo. 

Kako bi opisal svoj kuharski slog? 

Kuhar svoj kuharski slog oblikuje in razvija skozi čas. Jaz ga še odkrivam. Trenutno zelo rad kuham italijanske jedi in sladice. Ne glede na to, kakšno jed pripravljam, pa rad v svoje jedi vključim kaj nepričakovanega, novega. 

Moja želja je, da krožnik gosta preseneti in ponudi nekaj novega. Nekaj, kar bi mu ostalo v prijetnem spominu tudi potem, ko zapusti restavracijo.

Največji izzivi in zadovoljstvo pri delu?

Želim, da je vsaka moja jed popolna. Pot do popolnosti je lahko kdaj tudi naporna, saj zahteva veliko zbranosti in koncentracije. 

Po drugi strani pa mi uspešno premagan izziv ponudi največje zadovoljstvo pri delu. Zadovoljen gost, ki ga je navdušila jed, v katero sem vložil veliko truda, je najlepša nagrada za opravljeno delo. 

Komu bi svetoval, da izbere poklic kuharja? Katere lastnosti so pomembne?

Kuhanje moraš imeti rad. Vsak, ki rad kuha, ustvarja in mu ustreza razgiban delovnik, je pravi za ta poklic. Dobrodošlo je tudi, če se hitro uči, je radoveden in seveda deloven. 

Biti kuhar je pogosto naporno in zahtevno. Po drugi strani pa gre za poklic, ki te hitro zasvoji in nagradi s številnimi super doživetji. Jaz ga obožujem. 

Je pa res, da mora dober kuhar imeti številne spretnosti in znanja. Odlično strokovno podlago za poklic kuharja ali kuharice dobiš v naših gostinskih srednjih in višjih šolah. Velik poudarek šole namenjajo praktičnemu pouku. Poučni šolski dnevi, ki jih med prakso preživiš v kuhinji, so zabavni in hitro minejo.

Spremljaj Bruna v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu chefa.

Prikaz medijske vsebine iz zunanjih virov zahteva vašo privolitev za skupino funkcionalnih piškotkov.

Za opravljanje poklica je potrebna srednješolska izobrazba, smer kuhar. Osnovnošolci lahko svoje šolanje nadaljujejo na srednjih šolah za gostinstvo in turizem po celi Sloveniji.

Številni, tudi zelo uspešni kuharji, pa so svoje poslanstvo in ljubezen do tega poklica začutili, ne da bi se šolali za ta poklic. Tečaji, izobraževanja doma in v tujini ter možnost poklicne prekvalifikacije odpirajo vrata za kuharsko kariero vsem, ki si to resnično želijo. 

Če nimaš ustrezne izobrazbe, vendar imaš nekaj izkušenj in veselje do dela, lahko pridobiš licenco za opravljanje poklicev pomočnik / pomočnica kuharja, picopek / picopekinja, pripravljalec / pripravljalka jedi pred gosti in vodja cateringa v okviru nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK).

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Želiš odpreti svojo restavracijo, gostilno, picerijo ali bistro? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje gostinskega lokala in uspešno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo na področju gostinstva, da izveš, katerim zahtevam je potrebno zadostiti.

Financiranje

Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.

Poslovni prostor

Najdi poslovni prostor, ki ustreza minimalnim tehničnim pogojem za gostinstvo. Priskrbi ustrezno opremo in inventar, ki ustrezata higienskim in varnostnim standardom.

Licence in dovoljenja

Za obratovanje tvojega lokala potrebuješ dovoljenje za obratovanje gostinskega lokala, zdravstvene in higienske certifikate ter posebne dovolilnice.

Ustanovitev podjetja

zberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje na eni izmed SPOT točk ali na AJPESu. Pridobiti moraš identifikacijsko številko za DDV in odpreti poslovni račun na eni izmed bank.

Zaposlitev

Poišči ustrezen kader, v kolikor ga potrebuješ.

Blagovna znamka

Zasnuj prepoznavno blagovno znamko, ki se bo izstopala med konkurenco. Prični s trženjem na različnih komunikacijskih platformah.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.