Kuhar
Kuhar je moderen poklic prihodnosti, ki ga poznamo že od nekdaj.
Revolucija na področju globalne kulinarike, ki so jo spodbudili družabni mediji in priljubljene kuharske oddaje, so številne kuharje in kuharice povzdignili v mednarodne zvezde z milijoni sledilcev in izjemno uspešnimi podjetniškimi zgodbami.
Najboljše pa je, da slovenska kulinarika prav v ničemer ne zaostaja za globalnimi zgodbami uspeha.
Še več. Pri nas imamo veliko izvrstnih kuharskih mojstrov in mojstric, ki sodijo med svetovno kulinarično elito. Pa ne samo to. Dobrega kuharja, pa ne samo enega, potrebuje čisto vsaka restavracija, bistro ali gostilna. So izjemno iskani, hitro zaposljivi in dobro plačani.
Spremljaj Bruna v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu chefa.
Za opravljanje poklica je potrebna srednješolska izobrazba, smer kuhar. Osnovnošolci lahko svoje šolanje nadaljujejo na srednjih šolah za gostinstvo in turizem po celi Sloveniji.
Številni, tudi zelo uspešni kuharji, pa so svoje poslanstvo in ljubezen do tega poklica začutili, ne da bi se šolali za ta poklic. Tečaji, izobraževanja doma in v tujini ter možnost poklicne prekvalifikacije odpirajo vrata za kuharsko kariero vsem, ki si to resnično želijo.
Če nimaš ustrezne izobrazbe, vendar imaš nekaj izkušenj in veselje do dela, lahko pridobiš licenco za opravljanje poklicev pomočnik / pomočnica kuharja, picopek / picopekinja, pripravljalec / pripravljalka jedi pred gosti in vodja cateringa v okviru nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK).
Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu
Za osnovnošolce
Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu
Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.
Za dijake in študente
Višje in visoke šole ter univerze
Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.
Za odrasle
NPK in dodatna izobraževanja
Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.
Postani podjetnik!
Želiš odpreti svojo restavracijo, gostilno, picerijo ali bistro? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje gostinskega lokala in uspešno podjetniško pot.
Poslovna ideja
Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo na področju gostinstva, da izveš, katerim zahtevam je potrebno zadostiti.
Financiranje
Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.
Poslovni prostor
Najdi poslovni prostor, ki ustreza minimalnim tehničnim pogojem za gostinstvo. Priskrbi ustrezno opremo in inventar, ki ustrezata higienskim in varnostnim standardom.
Licence in dovoljenja
Za obratovanje tvojega lokala potrebuješ dovoljenje za obratovanje gostinskega lokala, zdravstvene in higienske certifikate ter posebne dovolilnice.
Ustanovitev podjetja
zberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje na eni izmed SPOT točk ali na AJPESu. Pridobiti moraš identifikacijsko številko za DDV in odpreti poslovni račun na eni izmed bank.
Zaposlitev
Poišči ustrezen kader, v kolikor ga potrebuješ.
Blagovna znamka
Zasnuj prepoznavno blagovno znamko, ki se bo izstopala med konkurenco. Prični s trženjem na različnih komunikacijskih platformah.
Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?
Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.
Drugi poklici v turizmu
Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.