Bruno Šulman, kuhar
Če se vsaj malo spogleduješ s kulinariko, Brunota zagotovo poznaš. Gre namreč za zmagovalca priljubljenega televizijskega kuharskega šova, ki nas je navdušil s svojimi domiselnimi kreacijami, ob katerih so se nam cedile sline.
Bruno je ostal zvest ljubezni do kuhanja in si še naprej uspešno utira pot med slovenske kuharske velemojstre. Njegove krožnike lahko okusiš v kranjskogorski restavraciji Pino Alpino. Z njim smo se pogovarjali o njegovi poklicni kuharski poti.
Kakšen je tvoj delovni dan?
Kuhanje me popolnoma prevzame in okupira. Razmišljam o novih jedeh, kreiram in ob tem neizmerno uživam. Zato je moj običajen delovni dan pester in zanimiv. Pogosto tudi naporen, vendar se kljub temu prav vsak dan rad vrnem v kuhinjo.
Kako bi opisal svoj kuharski slog?
Kuhar svoj kuharski slog oblikuje in razvija skozi čas. Jaz ga še odkrivam. Trenutno zelo rad kuham italijanske jedi in sladice. Ne glede na to, kakšno jed pripravljam, pa rad v svoje jedi vključim kaj nepričakovanega, novega.
Moja želja je, da krožnik gosta preseneti in ponudi nekaj novega. Nekaj, kar bi mu ostalo v prijetnem spominu tudi potem, ko zapusti restavracijo.
Največji izzivi in zadovoljstvo pri delu?
Želim, da je vsaka moja jed popolna. Pot do popolnosti je lahko kdaj tudi naporna, saj zahteva veliko zbranosti in koncentracije.
Po drugi strani pa mi uspešno premagan izziv ponudi največje zadovoljstvo pri delu. Zadovoljen gost, ki ga je navdušila jed, v katero sem vložil veliko truda, je najlepša nagrada za opravljeno delo.
Komu bi svetoval, da izbere poklic kuharja? Katere lastnosti so pomembne?
Kuhanje moraš imeti rad. Vsak, ki rad kuha, ustvarja in mu ustreza razgiban delovnik, je pravi za ta poklic. Dobrodošlo je tudi, če se hitro uči, je radoveden in seveda deloven.
Biti kuhar je pogosto naporno in zahtevno. Po drugi strani pa gre za poklic, ki te hitro zasvoji in nagradi s številnimi super doživetji. Jaz ga obožujem.
Je pa res, da mora dober kuhar imeti številne spretnosti in znanja. Odlično strokovno podlago za poklic kuharja ali kuharice dobiš v naših gostinskih srednjih in višjih šolah. Velik poudarek šole namenjajo praktičnemu pouku. Poučni šolski dnevi, ki jih med prakso preživiš v kuhinji, so zabavni in hitro minejo.