GOSTOM
KRIJEM HRBET

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Receptor

Ni hotela brez recepcije in ni recepcije brez receptorjev in receptork.

Nasmejan receptor je pogosto prvi obraz, ki prijazno pozdravi gosta ob prihodu. In zadnji, ki pospremi gosta ob odhodu. Čeprav si ga gostje najbolj zapomnijo prav po teh srečanjih, receptor opravlja še kopico drugih nalog. Posreduje informacije in skrbi za dobro počutje gostov ter priskoči na pomoč vedno, ko jo gostje potrebujejo. Zato je delo receptorja izjemno dinamično in raznoliko. 

Receptorji so zaposleni v hotelih, motelih, kampih, turističnih naseljih in drugih nastanitvenih objektih. Delodajalci iščejo urejene, profesionalne, prijazne in ustrežljive kandidate, ki jih veseli delo z ljudmi. Znanje več tujih jezikov je prednost, zato ne odlašaj z učenjem.

Če te zanimajo informacije iz prve roke, preberi intervju z Martino, vodjo recepcije v zdravilišču Radenci.

Martina Sagaj, receptorka

Martina je vodja recepcije v Zdravilišču Radenci. Z resničnim navdušenjem govori o svojem poklicu in delu, ki ga z veseljem opravlja.

Kako izgleda tvoj običajen delovni dan?

Nepredvidljiv, neponovljiv in poln raznolikih življenjskih izkušenj.

Kaj je največji izziv in kaj največje zadovoljstvo pri poklicu, ki ga opravljaš?

Največ zadovoljstva mi dajejo nasmejani, zadovoljni gostje, ki se že leta vračajo k nam. 

To, kako jih zadržati, je tudi moj največji izziv. Prizadevam si ugoditi prav vsakemu gostu in ga navdušiti, da že po prvem obisku hotel zapusti z nasmeškom in se seveda še vrne.

Kje si se šolala? Ali se dodatno izobražuješ?

Znanje sem osvojila na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor. Seveda pa se tudi redno dodatno izobražujem. Obiskujem razne tečaje in predavanje na temo turizma.

Komu bi svetovala, da se odloči za poklic receptorja? 

V tem poklicu bodo uživali tisti, ki jih veseli delo z ljudmi in si prizadevajo za razvoj kraja, v katerem delujejo. Prav pridejo tudi komunikacijske sposobnosti, je pa res, da se te da priučiti s prakso.

Zelo pomembna lastnost je zagotovo tudi vztrajnost. Receptor mora vedno najti primerno rešitev za gosta, pa naj se izziv zdi še tako zapleten ali nemogoč. 

Kako pa izgleda tvoj popolni dopust? 

Oh, moj popolni dopust je nekje na otoku, na plaži, s kozarcem dobrega vina.

Kje se vidiš čez 10 let?

Rada imam svoj poklic. Še naprej si želim delati kot vodja recepcije, saj me delo z ljudmi in ekipo sodelavcev na recepciji osrečuje in navdaja z neizmerno količino pozitivne energije. In to kljub številnim vsakodnevnim izzivom, ki se jih ob podpori odličnih sodelavcev z veseljem lotevam. 

Predani in strokovno podkovani sodelavci so zelo pomembni. Zato svetujem vsem, ki jih ta poklic zanima, da poskusijo že med šolanjem pridobiti čim več znanja in izkušenj. Šole imamo pri nas res kakovostne.

Spremljaj Martino v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu receptorke.

Prikaz medijske vsebine iz zunanjih virov zahteva vašo privolitev za skupino funkcionalnih piškotkov.

Receptorji in receptorke so iskan kader. Če te ta polic zanima, potrebuješ ustrezno strokovno izobrazbo. 

Za poklic receptorja potrebuješ vsaj srednjo strokovno izobrazbo (gastronomsko-turistični tehnik) ali višjo / visoko strokovno izobrazbo družboslovne smeri, ki ustreza zahtevam za opravljanje poklica. Izšolaš se lahko na številnih srednjih strokovnih šolah. Najdeš jih na vseh koncih Slovenije. Na voljo so tudi visokošolski programi, ki izvajajo programe s področja turizma. 

Receptorji in receptorje, ki želijo napredovati in postati vodja hotelske recepcije, vendar nimajo ustrezne višješolske izobrazbe, lahko v okviru nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK) pridobijo certifikat za opravljanje poklica. Pogoj za pristop je končana najmanj srednješolsla izobrazba, znanje tujih jezikov in vsaj 5 let delovnih izkušenj s področja hotelirstva.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Si želiš postati lastnik turistične nastanitve, ki bo povsem po tvojem okusu? Sanjaš o butičnem hotelu ali eko kampu? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo. 

Financiranje

Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.

Poslovni prostor

Turistična nastanitev z gostinsko dejavnostjo mora ustrezati minimalnim tehničnim pogojem za gostinstvo, higienskim in varnostnim standardom. 

Licence in dovoljenja

Če turistična nastanitev opravlja gostinsko dejavnost, je potrebna registracija živilskega obrata pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ne pozabi na zdravstvene in higienske certifikate ter posebne dovolilnice. Opraviti je potrebno kategorizacijo nastanitvenega obrata, nastanitev vpisati v Register nastanitvenih obratov pri AJPES-u in se registrirati v E-Turizem.

Ustanovitev podjetja

Izberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje. Gostišča, hoteli, moteli, penzioni in prenočišča spadajo pod dejavnost I55.100 Dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov. V kolikor bi nastanitev oddajal v omejenem obdobju, je na voljo pravna oblika sobodajalstva.

Zaposlitev

V kolikor potrebuješ dodatno pomoč, poišči ustrezno usposobljene sodelavce. Upoštevaj delovno zakonodajo.

Blagovna znamka

Zasnuj prepoznavno blagovno znamko. Razmisli o pridobitvi katerega od okoljskih ali trajnostnih certifikatov, ki bi izpostavili tvoje prednosti. Prični s trženjem na različnih komunikacijskih platformah. 

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.