SKRBIM ZA
POPOLN VEČER

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Natakar

Gostilne, restavracije, hoteli, okrepčevalnice, bari, bistroji, kavarne, picerije, slaščičarne, nočni lokali... Ne glede na to, kam se odpravite, da bi kaj pojedli ali popili, vas vedno postreže natakar ali natakarica. Je ključna oseba, ki s svojim odnosom, srčnostjo in profesionalnostjo vpliva na vaše počutje in doživetje v lokalu, ki ga obiščete. Pa tudi na to, da se v lokal radi vračate.

Lastniki lokalov se tega še kako dobro zavedajo, zato so dobri natakarji in natakarice izjemno iskani in vse bolje plačani. Vendar pa so tudi pri tem poklicu, kakor velja tudi na splošno, najuspešnejši tisti, ki v njem resnično uživajo.

Dober natakar je urejen in s ponosom predstavlja lokal, v katerem dela. Imeti mora smisel za čistočo in red, biti organiziran in sistematičen pri delu. Odlikuje ga prijaznost in vljuden odnos do prav vsakega gosta ter profesionalna postrežba.

Če sta ti vzdušje v lokalih in delo z ljudmi v veselje, ni nikoli prepozno, da se odločiš za ta poklic. Službe so!

Uroš Černjavič, natakar

Uroš je priljubljen natakar v koprski kavarni Triglav, ki pri svojem delu resnično uživa. To mu priznavajo tudi številni gosti, ki se radi vračajo.

Kako poteka tvoj običajen delovni dan?

Delo je zelo dinamično in polno presenečenj. To mi zelo ustreza, saj ne maram enoličnosti. Všeč mi je tudi to, da vseskozi spoznavam nove ljudi.

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj največje zadovoljstvo?  

Največji izziv je postreči prav vsakega gosta na profesionalen način, z isto karizmo, energijo ter dobro voljo. 

Dobro opravljeno delo pa se poplača z zadovoljnimi strankami, ki se rade vračajo k nam, in dobro plačo. Za oboje sem res hvaležen in mi daje veliko zadovoljstva.

Kje si se šolal? Se dodatno izobražuješ?

Po izobrazbi sem magister trajnostnega razvoja. Pred tem pa sem zaključil študij turizma. Tudi v bodoče se vidim v tej branži, saj mi res odgovarja.

Kako izgleda tvoj popolni dopust? Obiskuješ kavarne?

Dopust najraje preživljam s punco. Všeč so mi dobri hoteli, tako da se kdaj odpraviva na morje, spet drugič v kakšno veliko mesto ali v naravo. Tudi kavarne seveda pridejo na vrsto.

Če želiš biti pri delu uspešen, je pomembno, da se znaš tudi sprostiti in spočiti. Zato so mi všeč tudi zdravilišča.

Kje se vidiš čez 10 let?

Načrtov imam veliko. Zagotovo se vidim kot lastnik uspešnih turističnih objektov, saj v to tudi usmerjam svoje napore.

Komu bi svetoval, da se odloči za poklic natakarja? Katere lastnosti so pomembne?

Vsem, ki radi delajo z ljudmi in si želijo zanimivega dela ter razgibanega delovnika. Pomaga tudi, da si znaš organizirati delo in imaš občutek za red in estetiko.

Delo v kavarni bo všeč tudi tistim, ki obožujejo dobro kavo. 

Spremljaj Uroša v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu natakarja.

Prikaz medijske vsebine iz zunanjih virov zahteva vašo privolitev za skupino funkcionalnih piškotkov.

Za opravljanje poklica natakar je potrebna srednja poklicna izobrazba gostinske smeri. Srednje poklicne šole, ki izvajajo program gostinstvo, najdeš povsod po Sloveniji.

Natakar pa lahko postaneš tudi, če si se izšolal za kaj drugega, vendar te veseli delo v gostinstvu. Certifikat za opravljanje poklica pomočnik / pomočnica natakarja lahko pridobiš tudi v okviru NPK.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Želiš odpreti lasten gostinski lokal? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo na področju gostinstva, da izveš, katerim zahtevam je potrebno zadostiti.

Financiranje

Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.

Poslovni prostor

Lokacija in oprema gostinskega lokala sta za dobro počutje gostov zelo pomembna. Poleg tega mora poslovni prostor ustrezati minimalnim tehničnim pogojem za gostinstvo, higienskim in varnostnim standardom.

Licence in dovoljenja

Za obratovanje tvojega lokala potrebuješ dovoljenje za obratovanje gostinskega lokala, zdravstvene in higienske certifikate ter posebne dovolilnice.

Ustanovitev podjetja

Izberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje na eni izmed SPOT točk ali na AJPESu. Pridobiti moraš identifikacijsko številko za DDV in odpreti poslovni račun na eni izmed bank.

Zaposlitev

Poišči ustrezen kader, v kolikor ga potrebuješ. Upoštevaj delovno zakonodajo.

Blagovna znamka

Zasnuj prepoznavno blagovno znamko, ki se bo izstopala med konkurenco. Prični s trženjem na različnih komunikacijskih platformah.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.