SKRBIM ZA
POPOLN VEČER

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Natakar

Gostilne, restavracije, hoteli, okrepčevalnice, bari, bistroji, kavarne, picerije, slaščičarne, nočni lokali... Ne glede na to, kam se odpravite, da bi kaj pojedli ali popili, vas vedno postreže natakar ali natakarica. Je ključna oseba, ki s svojim odnosom, srčnostjo in profesionalnostjo vpliva na vaše počutje in doživetje v lokalu, ki ga obiščete. Pa tudi na to, da se v lokal radi vračate.

Lastniki lokalov se tega še kako dobro zavedajo, zato so dobri natakarji in natakarice izjemno iskani in vse bolje plačani. Vendar pa so tudi pri tem poklicu, kakor velja tudi na splošno, najuspešnejši tisti, ki v njem resnično uživajo.

Dober natakar je urejen in s ponosom predstavlja lokal, v katerem dela. Imeti mora smisel za čistočo in red, biti organiziran in sistematičen pri delu. Odlikuje ga prijaznost in vljuden odnos do prav vsakega gosta ter profesionalna postrežba.

Če sta ti vzdušje v lokalih in delo z ljudmi v veselje, ni nikoli prepozno, da se odločiš za ta poklic. Službe so!

Uroš Černjavič, natakar

Uroš je priljubljen natakar v koprski kavarni Triglav, ki pri svojem delu resnično uživa. To mu priznavajo tudi številni gosti, ki se radi vračajo.

Kako poteka tvoj običajen delovni dan?

Delo je zelo dinamično in polno presenečenj. To mi zelo ustreza, saj ne maram enoličnosti. Všeč mi je tudi to, da vseskozi spoznavam nove ljudi.

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj največje zadovoljstvo?  

Največji izziv je postreči prav vsakega gosta na profesionalen način, z isto karizmo, energijo ter dobro voljo. 

Dobro opravljeno delo pa se poplača z zadovoljnimi strankami, ki se rade vračajo k nam, in dobro plačo. Za oboje sem res hvaležen in mi daje veliko zadovoljstva.

Kje si se šolal? Se dodatno izobražuješ?

Po izobrazbi sem magister trajnostnega razvoja. Pred tem pa sem zaključil študij turizma. Tudi v bodoče se vidim v tej branži, saj mi res odgovarja.

Kako izgleda tvoj popolni dopust? Obiskuješ kavarne?

Dopust najraje preživljam s punco. Všeč so mi dobri hoteli, tako da se kdaj odpraviva na morje, spet drugič v kakšno veliko mesto ali v naravo. Tudi kavarne seveda pridejo na vrsto.

Če želiš biti pri delu uspešen, je pomembno, da se znaš tudi sprostiti in spočiti. Zato so mi všeč tudi zdravilišča.

Kje se vidiš čez 10 let?

Načrtov imam veliko. Zagotovo se vidim kot lastnik uspešnih turističnih objektov, saj v to tudi usmerjam svoje napore.

Komu bi svetoval, da se odloči za poklic natakarja? Katere lastnosti so pomembne?

Vsem, ki radi delajo z ljudmi in si želijo zanimivega dela ter razgibanega delovnika. Pomaga tudi, da si znaš organizirati delo in imaš občutek za red in estetiko.

Delo v kavarni bo všeč tudi tistim, ki obožujejo dobro kavo. 

Če se želiš tudi ti izobraziti za poklic natakarja ali natakarice, izberi katero od srednjih poklicnih šol, ki izvajajo program gostinstvo. Najdeš jih povsod po Sloveniji. Si želiš spremeniti obstoječo kariero in se preizkusiti v poklicu natakarja? Poglej si višješolske programe, kjer lahko opraviš nacionalno poklicno kvalifikacijo za ta poklic.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.