PRINAŠAM
HARMONIJO

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Vodja wellnessa

Ljudje posvečamo skrbi za zdravje, lepoto in dobro počutje vedno več časa in sredstev. Zato ne čudi, da je področje wellnessa eno izmed najhitreje rastočih panog na svetu, pa tudi pri nas. Welness storitve ponujajo številni hoteli, turistične kmetije, zdravstveni in lepotilni centri ter specializirani wellness centri z unikatno ponudbo. 

Hitri rasti panoge tudi v bodoče ni videti konca. Prav nasprotno. Zato je vse večje tudi povpraševanje po usposobljenih strokovnjakih s tega področja. Če izbereš poklic v wellness dejavnosti, izbereš poklic prihodnosti!

Ključna oseba v zdraviliščih in wellnessih je vodja. Opravlja številne odgovorne naloge, ki zahtevajo različnih znanj in spretnosti. Vodja razvije koncept wellnessa, ponudbo in produkte, skrbi za izvedbo, trženje ter razvoj. 

Monika Topolnik, vodja wellnessa

Monika je vodja wellessa v Hotelu Bohinj, le streljaj od Bohinjskega jezera. Pri zasnovi in razvoju koncepta novega wellnessa je ostala zvesta tamkajšnjim naravnim danostim: naravnim elementom, klimatskim značilnostim in svežemu alpskemu zraku. Ambiciozne načrte pa ima tudi za prihodnost.

Kako bi svoj poklic opisala v stavku ali dveh?

V svojem poklicu in delu nadvse uživam, zato mi dnevi v Hotelu Bohinj minevajo prehitro. Sem ena izmed srečnic, ki pri svojem delu združujem dve dejavnosti, ki me veselita že od malih nog. Gre za športne aktivnosti in masaže. 

Kaj je največji izziv in kaj največje zadovoljstvo pri tvojem delu?

Največji izziv mi je bila vzpostavitev koncepta in same ponudbe wellnessa. Imela sem čudovito priložnost in veliko odgovornost, da iz »praznega prostora« zasnujem novo zgodbo. Res je dober občutek, ko vidiš, da se tvoja ideja lepo in uspešno razvija in živi tudi v praksi. 

Največ zadovoljstva mi zagotovo dajejo pozitivni odzivi gostov, ki odhajajo od nas sproščeni in dobre volje. Ne smem pa pozabiti tudi na sodelavce, s katerimi odlično sodelujemo in se medsebojno podpiramo. To je za dolgoročno zadovoljstvo zelo pomembno.

Kje si se šolala? Ali se dodatno izobražuješ?

Na Erudiu Ljubljana sem zaključila višješolski študijski program Wellness. 

Poleg tega sem na Višji strokovni šoli za kozmetiko in velnes Ljubljana zaključila usposabljanje za wellness maserko in limfa terapevtko. Oba programa smo vključili v našo ponudbo.

Katero je tvoje najljubše wellness razvajanje?

Tudi sama bi, tako kot mnogi naši gostje, izbrala kakovostno masažo celega telesa. Všeč so mi tudi savne, najbolj mi je pri srcu obisk infrardeče savne.

Kje se vidiš čez 10 let?

V prihodnosti imamo v našem podjetju v načrtu gradnjo novih objektov, kjer se bodo izvajale wellness dejavnosti in bodo od nas zahtevala dodatna znanja, izkušnje ter seveda ščepec domišljije. Tako se čez deset let vidim kot vodja vseh wellness objektov, ki jih bo imelo v lasti naše podjetje. 

Komu bi svetovala, naj se odloči za poklic vodje wellnessa? 

Vsem, ki tudi v zasebnem življenju dajejo velik poudarek kakovosti življenja in zdravemu življenjskemu slogu ter živijo skladno s pregovorom »zdrav duh v zdravem telesu«. Vsekakor pa pride prav tudi veliko pozitivne energičnosti.

Bi pa opozorila, da zgolj osebnostne lastnosti niso dovolj. Ključno je imeti potrebno znanje in pridobiti čim več izkušenj. Na srečo imamo pri nas dovolj dobrih šol, ki ti dajo oboje.

Spremljaj Moniko v zanimivih, poučnih in tudi šaljivih TikTok videih in prejmi več informacij o poklicu vodje wellnessa.

Prikaz medijske vsebine iz zunanjih virov zahteva vašo privolitev za skupino funkcionalnih piškotkov.

Če te mika delo v wellnessu, so pri nas na voljo višješolski programi welnessa na številnih višjih šolah.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Sanjaš o čisto svojem wellnessu ali spa centru? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo. 

Financiranje

Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.

Poslovni prostor

Poslovni prostori, oprema in inventar morajo ustrezati minimalnim sanitarno zdravstvenim pogojem. Zelo pomembna sta tudi izgled in oprema prostora, ki obiskovalcem zagotavlja udobje in sprostitev.

Licence in dovoljenja

Za obratovanje potrebuješ dokumentacijo, ki je opredeljena v Pravilniku o minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojih za opravljanje dejavnosti higienske nege ter druga zakonsko predpisana dovoljenja. 

Ustanovitev podjetja

Izberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje na eni izmed SPOT točk ali na AJPESu. Izvajanje welness storitev sodi pod dejavnost 96.040 Dejavnosti za nego telesa.

Zaposlitev

V kolikor potrebuješ dodatno pomoč, poišči ustrezno usposobljene sodelavce. Upoštevaj delovno zakonodajo.

Blagovna znamka

Zasnuj prepoznavno blagovno znamko, ki se bo izstopala med konkurenco. Prični s trženjem na različnih komunikacijskih platformah.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.