Anže Kristan, sommelier
Te zanimajo informacije iz prve roke? Preveri, kaj nam je o svojem poklicu zaupal sommelier Anže Kristan, ki skrbi za paleto vrhunskih vin v, z Michelinovo zvezdico nagrajeni, Gostilni pri Lojzetu na dvorcu Zemono.
Kaj dela sommelier?
Sommelier je vezni člen med kuhinjo in gostom. Z dobro izbranim vinom, ki ga ponudimo k hrani, sommelier bistveno izboljša izkušnjo, ki jo gostje doživijo v gostilni.
Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva?
Največji izziv mi predstavlja spajanje vina s kompleksnimi jedmi ter iskanje novih navdihujočih kombinacij.
Največ zadovoljstva pa mi dajejo zadovoljni gostje. Še posebej tisti, ki se vedno znova vračajo. S tem potrjujejo, da so zadovoljni z mojim delom in celotno izkušnjo. Z nekaterimi gosti smo postali tudi prijatelji. To je potrditev za celotno ekipo, da delamo dobro.
Kje si se izšolal za sommelierja? Se dodatno izobražuješ?
Po zaključku srednje gostinske šole v Radovljici sem se vpisal na Višjo šolo na Bledu.
Opravil sem tudi WSET izobraževanje o vinu in žganih pijačah. WSET je najprestižnejša šola na področju vina na svetu. To šolanje mi je dalo dobro podlago za delo in celovit vpogled v vinski svet.
Najbolj pomembno pa je, da sam neprenehoma sledim trendom in novostim ter dnevno treniram svoje brbončice.
Komu bi svetoval, da naj postane sommelier? Katere lastnosti so pomembne?
Najpomembneje je, da te vino zanima in ti je všeč. Pomembno je tudi veselje do dela z ljudmi, saj brez tega ne gre. Ter prilagodljivost. Sommelierji imamo namreč zelo pester in razgiban urnik.
Kako bi izgledal tvoj popolni dopust?
Na plaži, z družino in buteljko dobrega šampanjca.
Kje se vidiš čez 10 let?
Kdo ve ...