NADGRADIM GASTRONOMSKO IZKUŠNJO.
PRISKRBIM VINO

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Sommelier

Sommelier oziroma vinski svetovalec je strokovnjak za vina, zadolžen za kreiranje vinske ponudbe v restavracijah, hotelih, vinotekah ali na prireditvah. Gostom svetuje glede izbire vina in ujemanja le tega s hrano. Je mojster strežbe, ki poskrbi, da so vina ustrezno ohlajena in postrežena v primernih kozarcih.

Poklic sommelierja je z razcvetom slovenske gastronomije in vinarstva, ki smo mu priča v zadnjih letih, vse bolj iskan. Podoben trend lahko pričakujemo tudi v prihodnje, saj se kultura poznavanja in odgovornega pitja kakovostnih vin vse bolj razvija. In prav za to so v veliki meri zaslužni sommelierji. Ti si pri svojem delu nenehno prizadevajo za kulturno, zmerno in spoštljivo uživanje vina.

Biti sommelier ni samo poklic, temveč poslanstvo, za katerega se pogosto odločijo tisti, ki želijo svojo strast in hobi spremeniti v karierno priložnost. Poleg veselja do tovrstnega dela mora imeti sommelier odlično razvite organoleptične sposobnosti (voh, okus) ter poglobljeno znanje o vinih. Le tega pridobi na izobraževanjih in tečajih, ki so na voljo v Sloveniji kot v tujini.

Anže Kristan, sommelier

Te zanimajo informacije iz prve roke? Preveri, kaj nam je o svojem poklicu zaupal sommelier Anže Kristan, ki skrbi za paleto vrhunskih vin v, z Michelinovo zvezdico nagrajeni, Gostilni pri Lojzetu na dvorcu Zemono.

Kaj dela sommelier?

Sommelier je vezni člen med kuhinjo in gostom. Z dobro izbranim vinom, ki ga ponudimo k hrani, sommelier bistveno izboljša izkušnjo, ki jo gostje doživijo v gostilni.

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva?

Največji izziv mi predstavlja spajanje vina s kompleksnimi jedmi ter iskanje novih navdihujočih kombinacij.

Največ zadovoljstva pa mi dajejo zadovoljni gostje. Še posebej tisti, ki se vedno znova vračajo. S tem potrjujejo, da so zadovoljni z mojim delom in celotno izkušnjo. Z nekaterimi gosti smo postali tudi prijatelji. To je potrditev za celotno ekipo, da delamo dobro.

Kje si se izšolal za sommelierja? Se dodatno izobražuješ?

Po zaključku srednje gostinske šole v Radovljici sem se vpisal na Višjo šolo na Bledu.

Opravil sem tudi WSET izobraževanje o vinu in žganih pijačah. WSET je najprestižnejša šola na področju vina na svetu. To šolanje mi je dalo dobro podlago za delo in celovit vpogled v vinski svet.

Najbolj pomembno pa je, da sam neprenehoma sledim trendom in novostim ter dnevno treniram svoje brbončice.

Komu bi svetoval, da naj postane sommelier? Katere lastnosti so pomembne?

Najpomembneje je, da te vino zanima in ti je všeč. Pomembno je tudi veselje do dela z ljudmi, saj brez tega ne gre. Ter prilagodljivost. Sommelierji imamo namreč zelo pester in razgiban urnik.

Kako bi izgledal tvoj popolni dopust?

Na plaži, z družino in buteljko dobrega šampanjca.

Kje se vidiš čez 10 let?

Kdo ve ...

Najpomembnejša mednarodna izobraževalna ustanova o vinih je WSET - Wine & Spirit Education Trust. Poznana je po seminarjih in izobraževalnih programih, ki se jih udeležujejo sommelierji iz vsega sveta. Kakovostna izobraževanja pa so na voljo tudi v Sloveniji.

Osnovni stopnji izobraževanja, za pridobitev naziva sommelier začetnik, sledi izobraževanje sommelier I. stopnje in sommelier II. stopnje.

Ustrezno izobrazbo za opravljanja poklica sommelier pa lahko pridobiš tudi v okviru nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK). Pristopijo lahko kandidati s končano srednjo poklicno izobrazbo in tremi leti delovnih izkušenj na področju sommelierstva. Če imaš končano srednjo poklicno šolo gostinske smeri, pa zadostujeta dve leti izkušenj.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Se želiš samozaposliti? Preveri, kateri so ključni koraki za odprtje in uspešno samostojno podjetniško pot.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo.

Financiranje

Ker noben začetek ni lahek, preveri razpoložljive finančne spodbude za mlade podjetnike, ki ti lahko pridejo še kako prav.

Poslovni prostor

Lastnega poslovnega prostora za opravljanje poklica sommelier ne potrebuješ. Sedež podjetja lahko registriraš kar na domačem naslovu. 

Licence in dovoljenja

Ustrezno izobrazbo za opravljanja poklica sommelier lahko pridobiš v okviru nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK).

Ustanovitev podjetja

Registracija s.p.-ja je preprosta in jo lahko opraviš že v enem dnevu, preko spleta ali v živo na točki SPOT ali v kateri od poslovalnic AJPES. Ustanovitveni kapital ni potreben, prav tako ni obvezen poslovni račun. Če zaposlitev že imaš in opravljaš delo sommelierja le občasno, se lahko odločiš za odprtje popoldanskega s.p.-ja.

Zaposlitev

Samostojni podjetniki lahko zaposlujejo sodelavce na enak način kot druga podjetja.

Blagovna znamka

Začni graditi osebno blagovno znamko in poskrbi, da bodo zate izvedeli potencialni naročniki.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.