USTVARJAM DOŽIVETJA
IZPELJEM NEMOGOČE

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Organizator dogodkov

Prireditveni turizem doživlja pravi razcvet. Dogodki, festivali in prireditve obiskovalcem pričarajo unikatna doživetja ter ustvarijo nepozabne spomine. Celovito zaokrožajo ponudbo turističnih destinacij in pomembno vplivajo na uspeh slovenskega turizma.

Za odlično zasnovane in izpeljane dogodke so zaslužne organizatorke in organizatorji dogodkov, ki s svojo kreativnostjo, iznajdljivostjo in strokovnim znanjem poskrbijo za vse potrebno pred, med in po dogodku.

Gre za izjemno zanimiv in razgiban poklic, ki pušča prosto pot domišljiji in ustvarjalnosti. Z vsakim novim dogodkom odpira vrata novim poznanstvom in izkušnjam. Dolgčas zagotovo odpade. Za to poskrbi razgiban urnik, poln nepričakovanih izzivov, ki pogosto poteka ob večerih, vikendih in praznikih.

Če te navdihujejo izvrstno izpeljani dogodki in zanima dogajanje v zaodrju, razmisli o karieri na področju organizacije dogodkov.

Nina Klanfar, organizatorka dogodkov

Kako bi opisala svoj delovni dan?

Ni rutine in delovnika od osmih do štirih. Prav vsak delovni dan se razlikuje od prejšnjega ali katerega koli drugega delovnega dne. Prinaša nove izzive in presenečanja, tako pozitivna kot tudi malce manj spodbudna. Dneve in mesece organiziranja pa nagradi uspešna izvedba dogodka.

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva?

Izzivi so po navadi povezani z ljudmi in raznimi pravili, predpisi, včasih tudi zakonodajo. Ampak točno to je čar mojega poklica - uspešno reševanje na prvi pogled nerešljivih ali zelo zapletenih situacij.

Zadovoljstvo pa pride po koncu uspešno izvedenega dogodka in poplača vse težke trenutke.

Kje si se šolala? Ali se dodatno izobražuješ?

Končala sem magisterij na Fakulteti za organizacijske vede.

V klasičnem smislu se ne izobražujem več. Izkušnje so najboljša šola za organiziranje dogodkov na terenu – poskus organizacije.

Komu bi svetovala, da se odloči za ta poklic? Katere lastnosti so pomembne?

Osebno se mi zdi, da je najpomembnejša pri tem poklicu želja po organizaciji, nadzoru, izzivih in seveda uspehu.

Kako bi izgledal tvoj popolni dopust?

Moj popolni dopust bi izgledal tako: brezskrbni dnevi brez telefona, brez računalnika, še najboljše brez internetne povezave, nekje daleč, na drugem koncu sveta.

Kje se vidiš čez 10 let?

Obožujem svoje delo in upam, da bom lahko še vedno delala to kar delam – organizirala super dogodke.

Za opravljanje poklica organizatorka / organizator dogodkov delodajalci iščejo kompetentne in izobražene kadre. Tem potrebam se prilagaja tudi naš izobraževalni sistem.

Na voljo je več kakovostnih višješolskih, visokošolskih in magistrskih programov, na katerih dobiš ustrezna znanja in kompetence za opravljanje poklica organizator / organizatorka dogodkov. Najdeš jih tukaj

Ustrezno izobrazbo pa lahko pridobiš tudi v okviru nacionalne poklicne kvalifikacije. Pristopijo lahko kandidati s srednjo ali srednjo strokovno izobrazbo, znanjem angleščine na ravni B1 in vsaj petimi leti delovnih izkušenj s področja turizma. Za podrobnejše informacije klikni tukaj.

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Te mika podjetništvo? Želiš odpreti svoje podjetje, ki se ukvarja z organizacijo dogodkov? Preveri, kaj te čaka.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo.

Financiranje

Pripravi poslovni načrt in preuči različne možnosti financiranja, kot so lastni kapital, posojila ali partnerstva. Preveri razpoložljive finančne spodbude.

Poslovni prostor

Preveri ali in kakšen poslovni prostor potrebuješ. Nekatera podjetja, ki se ukvarjajo z organizacijo dogodkov, potrebujejo skladiščni prostor za opremo, kot je denimo ozvočenje, dekoracija ali kaj drugega.

Licence in dovoljenja

Za odprtje podjetja, ki se ukvarja z organizacijo dogodkov, ne potrebuješ posebnih dovoljenj.

Ustanovitev podjetja

Izberi ustrezno pravno obliko podjetja (s.p., d.o.o. ali kaj drugega) in registriraj podjetje na eni izmed SPOT točk ali na AJPESu. 

Zaposlitev

V kolikor potrebuješ dodatno pomoč, poišči ustrezno usposobljene sodelavce in upoštevaj delovno zakonodajo.

Blagovna znamka

Zasnuj prepoznavno blagovno znamko, ki se bo izstopala med konkurenco. Prični s trženjem na različnih komunikacijskih platformah.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.