Slaščičar / slaščičarka
Slaščičarke in slaščičarji so mojstri kreiranja ter priprave slaščic. Poklic združuje kreativnost, natančnost in strast do ustvarjanja slastnih sladkih zalogajev. Poleg okusa je zelo pomemben videz slaščic, ki ga slaščičarke in slaščičarji ustvarijo z različnimi slaščičarskimi tehnikami. Tu pridejo še kako prav razvite ročne spretnosti in kanček umetniške žilice.
V zadnjih letih slaščičarstvo doživlja pravo revolucijo in razcvet. Številne slaščičarne in kavarne s ponudbo sledijo sodobnim prehranskim trendom, posledično je na voljo vse večja ponudba lahkih in zdravih sladic, ki so primerne za ljudi s posebnimi dietami, alergijami ali drugimi zahtevami. Vse več pa je tudi strank, ki iščejo tovrstno ponudbo.
Če želiš postati uspešen slaščičar ali slaščičarka, potrebuješ ustrezno izobrazbo in posebne veščine, ki jih pridobiš s prakso. Najpomembneje pa je, da uživaš v pripravi sladkih dobrot in čutiš strast do tega poklica. Le to zagotovo čuti strastna slaščičarka Lea Sterle, ki je z nami delila zgodbo o svojem poklicu. Preberi in se navduši!
Ti je poklic zanimiv in te zanima, na katero srednjo šolo naj se vpišeš? Tri letni program slaščičar / slaščičarka izvajajo številne srednje šole po Sloveniji. Najdeš jih tukaj[DP1] .
Pogosto pa se za slaščičarsko kariero odločajo odrasli, ki so že končali šolanje in razmišljajo o karierni spremembi. V tem primeru lahko pridobiš ustrezno izobrazbo za opravljanja slaščičarskega poklica tako, da pridobiš nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK).
Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu
Za osnovnošolce
Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu
Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.
Za dijake in študente
Višje in visoke šole ter univerze
Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.
Za odrasle
NPK in dodatna izobraževanja
Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.
Postani podjetnik!
Slaščičarji in slaščičarke se pogosto odločijo za lastno poslovno pot in odprejo slaščičarno. Gre za gostinski obrat, ki pripravlja in prodaja sveže slaščice, pijače ter enostavne tople in hladne napitke. Tudi ti razmišljaš o svoji slaščičarni? Preveri, kaj te čaka.
Poslovna ideja
Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo.
Financiranje
Ker noben začetek ni lahek, preveri razpoložljive finančne spodbude za mlade podjetnike, ki ti lahko pridejo še kako prav.
Poslovni prostor
Slaščičarna mora obratovati v ustrezno urejenem objektu, ki mora obsegati kuhinjo, hladilni pult za sladice, prostor za strežbo, stanišče in ustrezne prostore za zaposlene.
Licence in dovoljenja
Za opravljanje gostinske dejavnosti je potrebna registracija živilskega obrata pri Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Slediti pa je potrebno še nekaterim drugim zahtevam in predpisom, ki jih najdeš na Slaščičarna | SPOT (gov.si).
Ustanovitev podjetja
Registracija s.p.-ja je preprosta in jo lahko opraviš že v enem dnevu, preko spleta ali v živo na točki SPOT ali v kateri od poslovalnic AJPES. Ustanovitveni kapital ni potreben, prav tako ni obvezen poslovni račun. Če zaposlitev že imaš in opravljaš delo animatorja le občasno, se lahko odločiš za odprtje popoldanskega s.p.-ja.
Zaposlitev
V kolikor potrebuješ dodatno pomoč, poišči ustrezno usposobljene sodelavce. Upoštevaj delovno zakonodajo.
Blagovna znamka
Začni graditi osebno blagovno znamko in poskrbi, da bodo zate izvedeli potencialni naročniki.
Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?
Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.
Drugi poklici v turizmu
Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.