SLADKAM ŽIVLJENJE
USTVARJAM DOŽIVETJA

IZBERI. KARIERO V TURIZMU.

Slaščičar / slaščičarka

Slaščičarke in slaščičarji so mojstri kreiranja ter priprave slaščic. Poklic združuje kreativnost, natančnost in strast do ustvarjanja slastnih sladkih zalogajev. Poleg okusa je zelo pomemben videz slaščic, ki ga slaščičarke in slaščičarji ustvarijo z različnimi slaščičarskimi tehnikami. Tu pridejo še kako prav razvite ročne spretnosti in kanček umetniške žilice.

V zadnjih letih slaščičarstvo doživlja pravo revolucijo in razcvet. Številne slaščičarne in kavarne s ponudbo sledijo sodobnim prehranskim trendom, posledično je na voljo vse večja ponudba lahkih in zdravih sladic, ki so primerne za ljudi s posebnimi dietami, alergijami ali drugimi zahtevami. Vse več pa je tudi strank, ki iščejo tovrstno ponudbo.

Če želiš postati uspešen slaščičar ali slaščičarka, potrebuješ ustrezno izobrazbo in posebne veščine, ki jih pridobiš s prakso. Najpomembneje pa je, da uživaš v pripravi sladkih dobrot in čutiš strast do tega poklica. Le to zagotovo čuti strastna slaščičarka Lea Sterle, ki je z nami delila zgodbo o svojem poklicu. Preberi in se navduši!

Lea Sterle, slaščičarka

Kako bi opisala svoj običajni delovni dan?

Moj delovni dan se največkrat začne zelo zgodaj, ob 5.00 uri zjutraj. Vsakodnevno poskrbim za pripravo sladic, ki se prodajajo v naši trgovinici KRUHarije in CUKRnije ter v nekaterih drugih kuhinjah po Ljubljani.

Zadolžena sem za prevzem in kakovost naročil, skrbim, da so naše stranke zadovoljne ter naročam živila. Če povzamem, poskrbim, da nam dela nikoli ne zmanjka.

Kaj je pri tvojem delu največji izziv in kaj ti daje največ zadovoljstva?

Največji izziv mi predstavljajo kakšna posebna naročila, ko ima stranka specifično željo glede izgleda torte ali katerega drugega slaščičarskega izdelka. Takrat si rada vzamem čas za razmislek in posvet s sodelavci, da torta izgleda resnično fantastično. Kot zanimivost lahko povem, da sem že pripravila torto za 500 ljudi, kar je bila največja torta na moji karierni poti doslej. Bila je odlična.

Kje si se šolala? Ali se dodatno izobražuješ?

Šolala sem se na BIC Ljubljana, Biotehniški izobraževalni center. BIC Ljubljana še vedno vsakodnevno obiskujem, vendar ne več kot učenka, ampak z drugačno funkcijo.

Izobražujem se ne več, vendar pa se vsak teden naučim kaj novega. Brez tega preprosto ne gre.

Komu bi svetovala, da se odloči za slaščičarstvo? Katere lastnosti so pomembne?

Ta poklic bi svetovala mladim, ki so polni idej in se ne bojijo izzivov. Slaščičarstvo ima širok spekter za ustvarjanje in kreiranje ter izražanje sebe preko umetniških izdelkov. Moraš biti drzen pri razmišljanju in prepustiti domišljiji prosto pot da lahko narediš, kar si zaželiš!

Kako bi izgledal tvoj popolni dopust?

Moj popolni dopust bi izgledal aktivno. Vključeval bi različne zanimive aktivnosti in čim več novih ter norih stvari, katerih še nisem poskusila ali naredila. Seveda nekje v toplih krajih npr. na Sejšelih, Maldivih, Dominikanski republiki, morda Kubi…skratka v eksotičnih krajih obdanih z morjem.

Kje se vidiš čez 10 let?

Čez 10 let bi se želela videti na samostojni karierni poti, v svoji slaščičarski delavnici.

Ti je poklic zanimiv in te zanima, na katero srednjo šolo naj se vpišeš? Tri letni program slaščičar / slaščičarka izvajajo številne srednje šole po Sloveniji. Najdeš jih tukaj[DP1] .

Pogosto pa se za slaščičarsko kariero odločajo odrasli, ki so že končali šolanje in razmišljajo o karierni spremembi. V tem primeru lahko pridobiš ustrezno izobrazbo za opravljanja slaščičarskega poklica tako, da pridobiš nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK).

 [DP1]https://www.karieravturizmu.si/sl/solanje/srednje-sole

Izšolaj se za kariero v turizmu in gostinstvu

Za osnovnošolce

Srednje šole za poklice v turizmu in gostinstvu

Obvezno branje za vse osnovnošolke in osnovnošolce, ki se odločajo, v katero srednjo šolo se bodo vpisali.

Za dijake in študente

Višje in visoke šole ter univerze

Popoln vodnik po študijskih programih za poklice prihodnosti na področju turizma in gostinstva.

Za odrasle

NPK in dodatna izobraževanja

Informacije za zaposlene in brezposelne, ki si želijo karierne sprememb ali se odločajo za samostojno podjetniško pot.

Postani podjetnik!

Slaščičarji in slaščičarke se pogosto odločijo za lastno poslovno pot in odprejo slaščičarno. Gre za gostinski obrat, ki pripravlja in prodaja sveže slaščice, pijače ter enostavne tople in hladne napitke. Tudi ti razmišljaš o svoji slaščičarni? Preveri, kaj te čaka.

Poslovna ideja

Razvij svojo poslovno idejo. Razišči trg, konkurenco in zakonodajo.

Financiranje

Ker noben začetek ni lahek, preveri razpoložljive finančne spodbude za mlade podjetnike, ki ti lahko pridejo še kako prav.

Poslovni prostor

Slaščičarna mora obratovati v ustrezno urejenem objektu, ki mora obsegati kuhinjo, hladilni pult za sladice, prostor za strežbo, stanišče in ustrezne prostore za zaposlene.

Licence in dovoljenja

Za opravljanje gostinske dejavnosti je potrebna registracija živilskega obrata pri Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Slediti pa je potrebno še nekaterim drugim zahtevam in predpisom, ki jih najdeš na  Slaščičarna | SPOT (gov.si).

Ustanovitev podjetja

Registracija s.p.-ja je preprosta in jo lahko opraviš že v enem dnevu, preko spleta ali v živo na točki SPOT ali v kateri od poslovalnic AJPES. Ustanovitveni kapital ni potreben, prav tako ni obvezen poslovni račun. Če zaposlitev že imaš in opravljaš delo animatorja le občasno, se lahko odločiš za odprtje popoldanskega s.p.-ja.

Zaposlitev

V kolikor potrebuješ dodatno pomoč, poišči ustrezno usposobljene sodelavce. Upoštevaj delovno zakonodajo.

Blagovna znamka

Začni graditi osebno blagovno znamko in poskrbi, da bodo zate izvedeli potencialni naročniki.

 

Postani podjetnik!

Si želiš kariero ustvarjati pri delodajalcu?

Te samostojna podjetniška pot ne mika preveč? Preveri prosta delovna mesta na zaposlitvenih portalih z najboljšo ponudbo služb v gostinstvu in turizmu.

Drugi poklici v turizmu

Spoznaj še druge zanimive poklice v turizmu in gostinstvu. Preveri zaposlitvene možnosti, kakšno izobrazbo potrebuješ in katere spodbude so na voljo.