Bodo Nasini astronavti v vesolju jedli zajtrk po receptu slovenskih študentov?

Objavljeno: 14.3.2024

Nazaj na novice

Bodo Nasini astronavti v vesolju jedli zajtrk po receptu slovenskih študentov?

Študenti z BIC Ljubljana, Višje strokovne šole so se uvrstili v finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge!, ki ga razpisuje ameriška vesoljska agencija.V polfinalu je žirijo navdušil ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem, ki so ga pripravili naši študentje. Finalno tekmovanje bo potekalo 17. aprila 2024 v Johnson Space Centru v Houstonu v Texasu. Zmagovalno jed bo NASA vključila v prehrano astronavtov. 

Bodo Nasini astronavti v vesolju jedli zajtrk po receptu slovenskih študentov?

 

Študenti BIC Ljubljana pri pripravi astronavtskega zajtrkaVir: https://www.bic-lj.si/novice

Študenta živilstva in prehrane na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli, Anže Jarc in Mark Jeraj pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter študenta gostinstva in turizma Hana Wolf in Aljaž Ritmanič pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka so ekipa iz Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, Višje strokovne šole, ki je združila moči in na Nasino astronavtsko tekmovanje poslala ješprenj s suhimi hruškami orehi in dimljenim tofujem.

Tema letošnjega tekmovanja je bila priprava zajtrka slanega okusa, ki naj vsebuje vsaj eno vrsto zelenjave. Tekmovalci so morali pri pripravi upoštevati prehranske zahteve prilagojene potrebam astronavtov. Tako jed ni smela vsebovati surovega mesa, morskih sadežev, jajc, alkohola,  kruha in krušnih izdelkov.

»Od začetne ideje do končnega izračuna natančne sestave jedi je minilo dva meseca. Idejno smo se malo naslonili na tradicionalno slovensko enolončnico »ričet«. Z izborom surovin (razen tofuja) smo želeli predstaviti tudi slovensko kakovost živil (fižol sivček, suhi krhlji hruške viljamovke, slovenski orehi …). Nastal je ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Upamo, da ga ponese tudi v vesolje!«, je povedala Katarina Smole, predavateljica na BIC Ljubljana, Višji strokovni šoli.

O tekmovanju

Tekmovanje razpisuje ameriška vesoljska agencija NASA. Nanj so se lahko prijavile ekipe s celotnega sveta.

Študentje BIC Ljubljana so v prvem krogu tekmovanja pripravili recepture in izračune hranilnih vrednosti za dve jedi, pirine bučne štruklje s puranom in ricotto ter ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. 

Na polfinalno tekmovanje se je ekipa BIC Ljubljana uvrstila kot ena od štirih evropskih držav.

V Huston na finalno tekmovanje, ki bo potekalo 17. aprila 2024, pa odhajajo kot edina evropska šola, preostale šole, ki so se uvrstile na tekmovanje prihajajo iz Amerike. Študentom in mentorjem iskreno čestitamo in držimo pesti, da zmagajo tudi v finalu!

Več informacij: Slovenija kot edina v Evropi v Huston: Bodo Nasini astronavti v vesolju jedli zajtrk po receptu študentov BIC Ljubljana? | www.bic-lj.si

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.