Začetek evropskega medregionalnega projekta TALENT4S3

Objavljeno: 15.4.2024 Več informacij

Nazaj na novice

Začetek evropskega medregionalnega projekta TALENT4S3

Da Podravska regija ne bi ostala brez talentov!

 

 

Začetek evropskega medregionalnega projekta TALENT4S3

Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor je skupaj z evropskimi partnerji zagnala medregionalni projekt »Ohranjanje in privabljanje TALENTOV za večji izkoristek strategij pametne specializacije«.

Evropska unija v celoti, pa tudi regije kot je Podravska, se soočajo z izrazitimi družbenimi, gospodarskimi in okoljskimi izzivi. V EU se prebivalstvo stara, rodnost se od šestdesetih let prejšnjega stoletja stalno zmanjšuje, mlada in usposobljena delovna sila se izseljuje. Samo v petih letih do leta 2020 se je število delovno sposobnega prebivalstva v EU zmanjšalo za 3,5 milijone, do leta 2050 pa naj bi upadlo za dodatnih 35 milijonov. Brez učinkovitega ukrepanja bodo demografske spremembe ovirale odpornost in konkurenčnost EU, razlike med regijami pa se bodo še poglobile.

Projekt naslavlja teme, ki naslavljajo sledeča področja: kako se v regiji soočiti z demografskimi, gospodarskimi in družbenimi pojavi odliva kadrov, zmanjševanjem delovne sile, praznjenjem podeželja oziroma njegovo depopulacijo, odseljevanjem mlajših in kvalificiranih delavcev v bogatejše regije v najbližji soseščini, težave pri spodbujanju, zadrževanju in privabljanju nadarjenih posameznikov.

Program Interreg Evropa v okviru katerega je bil TALENT4S3 prepoznan kot eden izmed ključnih projektov za soočanje z izzivi demografskih sprememb in posledično zmanjšano konkurenčnostjo evropsekga gospodarstva, ponuja lokalnim in regionalnim oblastem priložnost, da analizirajo in primerjajo različne ukrepe in instrumente, ki so jih regije razvile ali jih še razvijajo.

Kako dobre prakse prenesti v Podravje in ustrezno preoblikovati Regionalni razvojni program, da bo ne samo sledil Slovenski strategiji tajnostne pametne specializacije (S5) temveč bo navdih tudi za izvajanje pametne specializacije v drugih slovenskih regijah, je eden izmed ključnih ciljev na znanju in predvsem podatkih utemeljenih razvojnih projektih, ki so jih za naslednja štiri leta začrtali na Regionalni razvojni agenciji za Podravje.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.