Kakšen je pomen izobraževanja kadrov za trajnostni razvoj Julijskih Alp v klimatsko zdravilno letovišče?

Objavljeno: 1.5.2024

Nazaj na novice

Kakšen je pomen izobraževanja kadrov za trajnostni razvoj Julijskih Alp v klimatsko zdravilno letovišče?

2. RIKLIBled posvet je organizirala študentska projektna skupina 2. letnika programa velnes Višje strokovne šole za gostinstvo velnes in turizem Bled. 

Kakšen je pomen izobraževanja kadrov za trajnostni razvoj Julijskih Alp v klimatsko zdravilno letovišče?

2. RIKLIBled posvet je potekal 23. aprila 2024 na Bledu. Sogovorniki okrogle mize Dubravka Kalin, direktorica Direktorata za turizem, Fedja Pobegajlo, direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije, Dominik S. Černjak, predsednik TZS in lastnik Jasna Chalet Resort, Luka Vrančič, v.d. direktor Turizma Kranjska Gora, Simon Malc, predstavnik Srednje šole za gostinstvo in turizem Radovljica in Peter Mihelčič, direktor VSŠ Bled so v pogovoru z mag. Darjo Radić poudarili, da je zadostno število visoko usposobljenih kadrov, ki bodo znali razvijati, tržiti in izvajati atraktivna turistična doživetja v izjemnem naravnem okolju predpogoj za uspešen nadaljnji razvoj turizma v Julijskih Alpah.

Pomanjkanje usposobljenih kadrov danes predstavlja ozko grlo turističnega razvoja

Govorci so se strinjali, da izziv pomanjkanja usposobljenih kadrov lahko najbolj učinkovito rešimo le s sodelovanjem vseh turističnih deležnikov od podjetij, društev, destinacijskih organizacij do pristojnega ministrstva za turizem. Pomembno vlogo pri tem imajo šole, ki morajo v sodelovanju s turističnim gospodarstvom poskrbeti, da bo na voljo dovolj atraktivnih programov izobraževanja. Poleg teh pa na pomenu dobivajo tudi kratki programi usposabljanja za različne, predvsem deficitarne poklice v gostinstvu in turizmu, za ljudi, ki se želijo prekvalificirati. Govorci so poudarili, da je pomembna tudi promocija gostinskih in turističnih poklicev, pri čemer je direktorica ga. Dubravka Kalin izpostavila naš portal »Kariera v turizmu. Ustvarjam doživetja.«

Julijske Alpe - potencial za razvoj klimatskega zdravilnega letovišča

Na posvetu so strokovnjaki s področja turizma potrdili, da imajo Julijske Alpe velik potencial za razvoj v smeri klimatskega zdravilnega letovišča.

Trendi v turističnem povpraševanju kažejo na vedno večje zavedanje ljudi o blagodejnem vplivu gozda na zdravje in dobro počutje ljudi. Pretežni del turistov bo tako v prihodnjih letih iskalo priložnosti za počitnice in aktivnosti v naravi. Zmagovalne destinacije bodo tiste, ki bodo gostom znale ponuditi avtentične produkte in doživetja v naravi, ki bodo prispevali k boljšemu počutju in ohranjanju zdravja. Julijske Alpe so bile že nekdaj prepoznane kot gorsko klimatsko letovišče. Blagodejne vplive alpske klime je že pred skoraj 200 leti prepoznal tudi Arnold Rikli, t.i. sončni dohtar iz Bleda«. Po mnenju govorcev posveta je čas, da njegove terapije ponovno ponudimo gostom in seveda tudi domačinom. VSŠ Bled je v tem okviru izrazila interes, da ustanovi center za proučevanje Riklijevih terapij in njihovo aplikacijo v turistično ponudbo Julijskih Alp skupaj z raznovrstnimi oblikami aktivnosti v naravi (t.i. outdoor aktivnostmi).

Predstavljeni so bili tudi primeri dobrih praks kot npr. NFT senzorično doživetje v Julijskih Alpah, nov izobraževalni program gozdno turističnega vodnika, inovativnost razvoja gozdnih učnih poti in doživetij. Izpostavljen je bil tudi pomen spodbujanja radovednosti otrok v gozdu, ki na podlagi tega lahko razvijajo vse prihodnje turistične zgodbe tega območja. Predstavljena je bila tudi nova družabna igra za čutenje z gozdom projektne študentske skupine VSŠ Bled, ki je pod mentorstvom mag. Monike Karan dosegla zlato priznanje na letošnjem državnem tekmovanju.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.