Zakulisje gostinskega poklica z Bahrain Victorious in Jezeršek gostinstvom

Objavljeno: 21.11.2024

Nazaj na novice

Zakulisje gostinskega poklica z Bahrain Victorious in Jezeršek gostinstvom

Pogled v zakulisje gostinstva, ki navdihuje mlade za poklic prihodnosti.

Zakulisje gostinskega poklica z Bahrain Victorious in Jezeršek gostinstvom

V Hiši kulinarike Jezeršek je 5. in 6. novembra 2024 potekal prav poseben dogodek – dan odprtih vrat »Zakulisje gostinskega poklica«, namenjen dijakom in študentom gostinskih šol. Program je nastal v sodelovanju z ekipo Bahrain Victorious in partnerji, med njimi so Turizem Ljubljana, OsterRob in Koželj, Hiša dobrih vin, skupaj s podjetjem Jezeršek gostinstvo pa si prizadevajo mladim približati gostinski poklic in pokazati, kako raznovrsten, ustvarjalen in pomemben je svet gostinstva.

Na dvodnevnem dogodku se je več kot 450 dijakov in študentov iz devetih slovenskih gostinskih šol preizkusilo na različnih postajah. Tako so podrobneje spoznali delovanje profesionalnih kuhinj, logistiko catering dogodkov, pripravo jedilnikov za profesionalne športnike in pomen prehrane v vrhunskem športu.

Mladi so pod vodstvom kuharskega mojstra Luke Jezerška ter mojstra žara in burgerjev Mateja Stipaniča sodelovali v zanimivih kulinaričnih izzivih, kot so prepoznavanje različnih kosov mesa, razlikovanje med mokrim in suhim zorenjem ter poznavanje različnih tehnik rezanja.

Poseben vtis je na udeležence naredila mobilna kuhinja ekipe Bahrain Victorious, kjer so dobili vpogled v pripravo prehrane za vrhunske kolesarje. Nutricionist ekipe Nicola Moschetti je podrobno pojasnil, kako pomembno je premišljeno načrtovanje prehrane. »Uspeh temelji na timskem delu med kuharji, nutricionisti, zdravniško ekipo in kolesarji,« je poudaril Moschetti. »Vrhunski kolesar na zahtevnih etapah porabi med 7.500 in 8.000 kcal na dan, zato natančno stehtamo vsa živila in skrbno načrtujemo vsak obrok.« 

Kuhar Igor Bigović je z udeleženci delil nekaj zanimivosti o priljubljenih jedeh kolesarjev. »Najraje imajo burgerje in sladice, še posebej palačinke, pito in tiramisu. Na njihovem jedilniku je vedno veliko testenin in riža, sveže zelenjave in sadja – kolesarji na teden zaužijejo kar od 10 do 15 kilogramov testenin,« je pojasnil Bigović. Dodal je še, da je delo v ekipi Bahrain Victorious zelo dinamično in raznovrstno, saj je vključen v pripravo kakovostnih obrokov, ki so kolesarjem v veliko veselje.

Dan odprtih vrat je mladim ponudil celovit vpogled v raznolikost gostinskega poklica, ki združuje vrhunske standarde kakovosti, trajnost in tehnološki razvoj. S tovrstnimi dogodki Jezeršek gostinstvo skupaj s svojimi partnerji nadaljuje svoje poslanstvo in navdihuje mlade za poklic v gostinstvu ter jim odpira vrata v svet bogatih priložnosti, ki jih ta panoga ponuja.

Nazaj na novice

Urednica TTA novic:

mag. Livija Kovač Kostantinovič, domači PR
tel.: 01 589 85 65
e-naslov: livija.kovac(at)slovenia.info

Želim prejemati e-novice

Bodite obveščeni o dogajanju v slovenskem turizmu. Z naročilom na novice TTA boste tedensko prejemali najnovejše poslovne novice s področja turizma in druge aktualne informacije.